Rietsnijden op rupsbanden
Zondag 27 Februari 2011 om 12:01Zwager Klaas vroeg aan ons of we ook nog een reportage wilden gaan maken van een rietmaaier op rupsbanden. Voordat we naar de rietmaaier met rupsbanden reden was er eerst nog koffie bij mijn zus thuis. Voor Jan was dit wel een aangename pauze, zo kon hij zijn benen even wat ontspannen.
Aangekomen bij de locatie bleek dat we nogal wat hobbels moesten overwinnen om bij de rietmaaier te komen. Maar via de andere kant was voor onze gewone auto geen alternatief. Er zat niets anders dan over het hek te klimmen.
Dit was dus letterlijk: "Over het hek".

We sjouwden over de bevroren grond van een weiland en klommen over het volgende hek. Nu schrijf ik dat even heel gemakkelijk op maar voor Jan was dat een hele klus. De MS in combinatie met een tijdlang op de benen staan in de kragge begon zijn tol te eisen. Er kwam geen klacht over zijn lippen en hij hield het bewonderenswaardig vol. Toen hij echter precies aan de rand van de sloot ging staan om te filmen hield ik mijn hart vast, één wankeling in zijn benen en hij zou moeten gaan zwemmen....

De mannen die aanvankelijk nog ver weg waren, waren ons tegemoet gereden. Zij hadden de bak vol met riet en moesten lossen. Gelukkig konden wij met hen meeliften.

Met banden wordt de rol mechanisch strak getrokken en de touwen worden vastgeknoopt. De blauwe stangen worden weggehaald.

De bak wordt gekiept en het riet rolt eruit.

Voor de nieuwe sessie worden de banden en touwen weer klaargelegd. Ondanks deze mechanisatie blijft het toch arbeidsintensief.

Het verbaasde mij dat er met deze machine toch drie man nodig is om die te bedienen.

Als het goed is staat er buiten de chauffeur alleen één man in de bak. Het afgemaaide riet wordt via een transportband naar boven vervoerd. Maar die transportband werk nog niet naar behoren en is er een extra man tussenin nodig.

Bij mijn zwager wordt in het rietland al het riet schoongemaakt en het afval wordt ter plekke verbrand. Men wil echter af van dat branden in de natuur. Voor vele rietsnijders is gelukkig die verplichting nog een paar jaar uitgesteld. Er zijn nog maar weinig rietsnijders die de mogelijkheid hebben om zo te werken als de rietsnijder in deze fotoserie. Het is de bedoeling dat het afval bij elkaar geperst wordt en zo wordt afgevoerd net als stro.

Deze rietsnijder kamt dus het riet schoon bij de schuur thuis. Toch vinden ze dat niet fijn, ze kammen veel liever uit in de natuur. Bij de schuur worden ze ook veel vaker van het werk afgehouden door passerende mensen, zo vertelde deze rietsnijder ons. Jan en ik keken elkaar aan en schoten allebei in de lach, want wij waren met deze sessie ook bezig om hen gedeeltelijk van het werk af te houden.

Allemaal een fijne zondag gewenst.