Hattem (1)
Zondag 12 September 2010 om 16:00Zaterdag waren we op bezoek bij vrienden in Hattem. Ze vroegen of we wat vroeg in de middag wilden komen, want er was in Hattem op die bewuste zaterdag van alles te doen...
We gingen te voet naar het centrum. Al van verre was de molen in vol ornaat, al draaiend te zien. De molen was opengesteld voor het publiek vanwege de Open Monumentendag
In het centrum bezochten we eerst het museum. Er was o.a. een fototentoonstelling van de in Hattem woonachtige Willem Kolvoort. Hij is onderwaterfotograaf. Met name de foto's waarbij hij een stukje boven en onder de waterspiegel laat zien, vind ik prachtig. Mochten jullie in de buurt zijn van Hattem, het is een echte aanrader. Hattem is op zich ook een hele mooie stad, echt wel een bezoek waard.
Op de foto's van Kolvoort zie je wel de vertekening door zijn supergroothoeklens. Ik kon daarbij niet achterblijven, ook op onderstaande foto is een vertekening te zien door de groothoeklens.
Ook het Anton Pieck museum is in hetzelfde pand gevestigd.
Uiteraard mocht ik in het museum niet fotograferen. Een indrukwekkende verzameling kunstwerken hangen daar van deze bijzondere kunstenaar.
Op de foto is een replica van het kasteel de Dikke Tinne te zien.
De geschiedenis van dit kasteel is als volgt:
De Hertogen Willem I en Reinaud IV van Gelre verbouwden tussen 1401 en 1404 hun 'huis te Hattem' tot een goed verdedigbare burcht. Het kasteel was een strategisch gelegen voorpost in de machtsstrijd tussen de Hertogen van Gelre ( Gelderland) en de Bisschop van Utrecht, de bestuurder van het Oversticht ( Overijssel).
De burcht werd het kleinste kasteel van Nederland met de dikste muren. De twee grote torens hadden een doorsnede van 21 meter en hun muren waren 7 meter dik. Vandaar de naam De Dikke Tinne. De torens hadden spitse daken bedekt met leien. Het kasteel werd omgeven door een slotgracht. Aan de overkant van de gracht stonden de voorburcht en de slotpoort. De burcht had duidelijk een militaire functie; de korte dikke muren, verhoudingsgewijs omvangrijke torens, kanonnen, en in de slotgracht gevonden haakbussen wijzen daarop.
Het kasteel speelde in de 15de en de 16de eeuw een belangrijke rol in de geschiedenis van Hattem. Vooral tijdens de oorlogen met het Oversticht en later tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden.
In 1580 is het kasteel korte tijd in handen geweest van de Spanjaarden door verraad van de naar de Spanjaarden overgelopen drost Van Montfoort. De burgerij van Hattem herveroverde het kasteel. Na die tijd raakte het kasteel in verval en in 1626 werd het gedeeltelijk afgebroken en opgenomen in de nieuwe stadsmuur.
In 1778 werd de overgebleven ruïne met de grond gelijk gemaakt en de bijna twee miljoen bakstenen verkocht.
In de 19de eeuw verrichtte F.A. Hoefer onderzoek naar het kasteel en zette het daarmee weer op de kaart van Hattem.
Onder toezicht van de Rijksdienst Oudheidkundig Bodemonderzoek, ROB, vonden in 1981 en 1989 opgravingen plaats door de vrijwilligers van Heemkunde Hattem. De plattegrond van het kasteel kon gereconstrueerd worden. De noordelijke grote toren, de zuidelijke kleine toren en de slotpoort werden gelokaliseerd. In het plaveisel van het Tinneplein en de Koestraat zijn de contouren van het kasteel zichtbaar gemaakt met behulp van contrasterende kleuren.
Jaarlijks is er in Hattem het Dikke Tinne festival. Hattem gaat dan een dag terug in de tijd.
Hattem bezit een heuse Bonbon Atelier. Op de foto staat de chocolatier.
Zijn domein, waar hij de lekkerste dingen creëert.
De ruimte mocht ik vanwege de hygiëne niet betreden, maar vanuit de winkel kon ik deze foto maken.
Buiten voor het publiek werd een demonstratie gegeven hoe je egels maakt van chocolade. Loopt het water jullie al in de mond?
Dit atelier heeft een prachtige etalage. Daar staan de mooiste kunstwerken gemaakt van chocolade en marsepein.
Qua weer was het een uitgelezen dag. Het was heel erg leuk en ook nog eens reuze gezellig. Met name dat laatste hebben onze gastvrije, lieve vrienden bewerkstelligd.
Morgen neem ik jullie nog één keertje mee naar Hattem.