Voortplantende koraaljuffers
Maandag 09 Augustus 2010 om 19:38De series over Kroatië onderbreek ik even door enkele actuele fotoseries. Mijn Friese gastheer, tevens fotomaatje bracht ons vandaag naar het Wijnjeterper Schar. Het weer was prachtig, de omgeving mooi en zo we kwamen met heel wat foto's thuis.
Eén van de vele soorten juffers die ik voor de lens kreeg was de koraaljuffer. Op een gegeven moment kreeg ik een mannetje voor de lens. Aanvankelijk leek het of deze wat rek- en strekoefeningen aan het doen was, maar uiteindelijk denk ik dat hij toch met iets anders bezig was...
Voor het paren vullen de mannetjes namelijk een speciale holte aan de onderzijde van het tweede achterlijf segment met sperma. Hij buigt dan het uiteinde van zijn achterlijf naar het tweede achterlijf segment. Als hij dat gedaan heeft gaat hij pas op zoek naar een vrouwtje. Het vrouwtje buigt dan haar achterlijf naar voren en neemt dan de sperma van het mannetje over. Ook hier is een speciale holte voor. De houding van het paren wordt het paringsrad genoemd. Daarna zet het vrouwtje de eitjes af in bladstengels of bladeren van kleine waterplanten. Hierbij houd het mannetje zich vast achter de kop van het vrouwtje. Zo kunnen ze uren rondvliegen. Na 2 – 5 weken komen de eitjes uit. De larven overwinteren onder water en ontwikkelen zich na de winter boven water verder.
Jammer genoeg heb ik net niet vastgelegd dat het mannetje het achterlijf tegen het tweede segment hield.
Ik hoop dat ik goed zit met de naam koraaljuffer. En dat hetgeen ik vast heb gelegd inderdaad het overbrengen was van de sperma van het achterlijf naar het tweede segment.
Als het anders is lees ik het wel in jullie reacties.