Riet laden in een bok
Donderdag 20 Mei 2010 om 22:32Zoals ik in het vorige logje schreef, waren we te gast bij een neef. Hij moet het gemaaide riet over water vervoeren naar zijn huis.
In de winter wordt het Kalenberger riet gemaaid en in grote bossen bijeen gebonden. Deze bossen worden aan een swil gezet. In het voorjaar worden deze bossen riet uit het rietland gehaald en naar huis getransporteerd. Thuis worden deze bossen opgebonden tot kleineren bosjes met een omvang van 46 cm. Deze kleine bosjes zijn handzamer bij het dekken van een rieten dak. Deze kleinere bosjes worden weer samengebonden tot een grote rol met 100 kleine bosjes riet.
Met een lege een bok vertrokken we richting De Weerribben. Jan en ik hadden onze klapstoeltjes meegenomen en zaten daar prinsheerlijk in de bok, genietend van al het mooist om ons heen.

En als je Kalenberg nadert dan zie je al de eerste tekenen van het werken in het riet. Deze jongeman staat onder een afdak en bindt de dikke bossen riet op in de kleinere bossen van 46 cm. En als collega's onder elkaar is daar een joviale groet.

Kalenberg kent een aantal nauwe doorgangen. Gelukkig was het nu niet druk, maar deze situatie leek toch even penibel. De stuurmankunsten van mijn neef en van de tegemoetkomende kapitein bleken echter prima te zijn.

Als je deze foto zo ziet dan denk je dat dit niet gaat lukken....het kon ook maar net.

Een smalle vaart bracht ons tenslotte bij het swil riet.

Onderstaande foto's geeft een indruk hoe de bossen riet in de bok worden geladen. Na deze dag is mijn beeld versterkt dat het werk als rietteler een zwaar beroep is. Kijk maar mee.







Jan legde het geheel op film vast.


Eenmaal thuis bleef het riet de rest van de dag in de bok liggen. De volgende dag zou het riet met een aantal sterke zonen verplaatst worden naar de grote schuur.
