Educatieve ochtend in De Weerribben (2)
Vrijdag 04 September 2009 om 21:55De weersvoorspellingen waren voor deze vrijdag erg slecht. Wij hebben het echter nog prima getroffen met het weer. Wel een paar buitjes gehad. En er waren vooral ook dreigende luchten.
Zoals boven deze tjasker.
De laatste opdracht was om met een schepnetje door het water te gaan en dan de inhoud daarvan in een bakje te deponeren. Daarna moesten ze met behulp van een kaart de waterdiertjes determineren. Dit was een prachtige opdracht waar de kinderen niet genoeg van konden krijgen. Er ging een wereld voor hen open.
De mannen van Staatsbosbeheer gingen onverstoorbaar door met het onderhoud van het gebied.
Deze stukken land waren gemarkeerd met stokken met een rode punt. Op deze plaatsen groeit waterzuring. Daar mag niet gemaaid worden. Waterzuring (Rumex hydrolapathum) is de enige waardplant voor de grote vuurvlinder.
De grote vuurvlinder (Lycaena dispar) is een zeldzame vlinder. Om de soort voor uitsterven te behoeden is een goed beheer van het grootste belang. Hierin speelt maaien een belangrijke rol, net als het creëren van een goede waterkwaliteit. Maaien in de zomer, wanneer de eitjes en rupsjes zich nog op de waardplant bevinden, leidt tot grote sterfte onder deze eitjes en rupsen. Dit kan voorkomen worden door later te maaien, vanaf eind september wanneer alle rupsjes zich al in de strooisellaag onderaan de plant hebben laten zakken om te overwinteren.
Vorig jaar juli heb ik een grote vuurvlinder mogen fotograferen in De Weerribben. Op dat moment had ik nog geen eigen weblog. In het eerstvolgende logje laat ik de foto's zien van deze zeldzame vlinder.