Kleine zonnedauw
Zondag 28 Juni 2009 om 20:05Tijdens onze fotokuier op donderdag j.l. troffen we aan de waterkant ook de kleine zonnedauw aan. Kleine zonnedauw is een zeldzaam vleesetend plantje, en is in Nederland wettelijk beschermd. De bladeren zijn bedekt met lange, kleverige haren waaraan insecten blijven plakken. Het grootste deel van de slachtoffers zijn muggen en vliegjes. Deze plant komt hier en daar voor op de Waddeneilanden en in de veengebieden. Kleine zonnedauw voelt zich thuis op vochtige, kalkarme grond, zoals heiden, moerassen en hoogveen.
Het was voor mij nog lastig om ze te fotograferen, ik zat met mijn blote knieën in het slijk aan de waterkant. Op onderstaande foto is op de achtergrond de veelvuldige schittering te zien van de zonnedauw die nog lager bij de grond groeide.
Een vette prooi, een langpootmug. In dit geval alleen nog maar een poot en een vleugel gevangen. Het duurde vast nog wel even voordat de gehele prooi was verorberd.
Deze foto is niet helemaal scherp geworden, maar ik vond het te bijzonder om deze foto niet te plaatsen Een gevangen en geknakte waterjuffer. Jan ontdekte deze prooi en heeft net weer uit een ander perspectief zijn foto's genomen.
Op de foto lijkt het allemaal heel groot, maar in werkelijkheid is met het blote oog niet te zien dat dit een beestje is.
En toen ik daar zo op de knieën lag zag ik in mijn ooghoeken wat langs springen. Dit kikkertje was amper twee centimeter groot.