Gentiaanblauwtje en de eitjes op de klokjesgentiaan
Woensdag 17 Juli 2019 om 02:44Op de grote stille heide loopt een kudde schapen. Maar op die grote stille heide is nog meer moois te zien. Verstopt tussen de dopheide en andere begroeiing staat de klokjesgentiaan.
De klokjesgentiaan heeft haar bloemen nog in knop. Op deze plant legt het gentiaanblauwtje haar eitjes. Het zijn de witte knopje die op onderstaande foto veelvuldig zijn te zien. Ook op de plant linksboven en op de plant rechtsonder zitten eitjes. Zoveel eitjes dat is goed nieuws.
Afgelopen week ging ik samen met een vriendin, natuurfotograaf op pad op zoek naar het gentiaanblauwtje en de klokjesgentiaan. Even leek de bewolking wat dunner te worden en het zonnetje tevoorschijn te komen. Dat was het moment dat er een gentiaanblauwtje rondfladderde. Op hetzelfde moment dat wij het vlindertje in de gaten kregen landde het gentiaanblauwtje op een plant een meter of vier van het pad. Door flink in te zoomen konden we er een foto van maken. Uiteraard bleven we op het pad. Het is namelijk ten strengste verboden om buiten het pad te lopen vanwege de kwetsbaarheid van de klokjesgentiaan en deze zeldzame vlinder.
We wandelden verder over het pad en ondertussen speurden we naar klokjesgentiaan. Met een verrekijker of door flink in te zoomen met de camera observeerden we of er wel of geen eitjes aanwezig waren.
Op Twitter las ik dat de tellers van de eitjes gisteren niet in jubelstemming waren over het aantal eitjes. ‘Vergrassing /verruiging door o.a. stikstofdepositie, maar ook verdroging speelt een niet onaanzienlijke rol’, schreef Hans Krol in zijn tweet.
Op de terugweg zagen we het gentiaanblauwtje nog op dezelfde plant zitten.
Het gentiaanblauwtje is voor een duurzaam voortbestaan afhankelijk van een netwerk van geschikte leefgebieden met natte heide, heischraal grasland of blauwgrasland op onderlinge afstanden van hoogstens een paar kilometer. De afhankelijkheid van de klokjesgentiaan als waardplant en de knoopmieren als waardmieren betekent dat het leefgebied op kleine schaal een afwisselende structuur moet bezitten met zowel open plekken als oudere vegetatie. Ook dient de hydrologie zodanig te zijn dat de grondwaterinvloed behouden blijft maar langdurige inundatie vermeden wordt. Bron is deze site.
We hebben ook meerdere klokjesgentiaan gespot waarop maar een paar of geen eitjes aanwezig waren.
Bij zonnig weer ga ik nogmaals kijken. Ik hoop dat er dan meer gentiaanblauwtjes vliegen en dat ze dichtbij het pad gaan poseren.