Een wiek van molen De Wicher is gesneuveld
Dinsdag 11 December 2018 om 17:40Zondagmiddag vertelde mijn eega dat er tijdens de storm op zaterdag een wiek is afgebroken van De Wicher. Hij had dat gelezen op de site van RTV Oost. Omdat ik toch nog een frisse neus wilde halen besloot ik daar een kijkje te gaan nemen. Van de kinderen kreeg ik het predikaat: 'Ramptoerist' mee. De Wicher is een zogenaamde spinnekopmolen en staat aan de Hoogeweg. Zie Google Maps voor de locatie.
De Wicher is de enige spinnekopmolen in Overijssel. Vroeger diende die om het waterpeil in de 'de Boonspolder' op peil te houden. Tegenwoordig vervult de molen nog steeds een belangrijke rol in de waterhuishouding van dit gebied. De molen is in 1943 afgebroken en in 1982 herbouwd. Tijdens excursies laat de molenaar zien hoe de molen werkt. Deze informatie heb ik van deze site.
Het terrein rond de molen was duidelijk verboden terrein. Naast het afgesloten hek was de toegang gemarkeerd door een lint van Staatsbosbeheer.
Nadat ik een aantal foto's in de buurt van de molen had genomen liep ik terug naar de Hoogeweg.
Toen ik daar stond te fotograferen brak de zon door de bewolking.
Vanaf de Hoogeweg liep ik toch weer terug naar de molen. Ik wilde proberen een paar tegenlichtopnames te maken. Daarvoor moest ik in de tuin van de vakantiewoning achter de molen zijn. Ik liep door het toegangshekje met daarop een bordje met de woorden: 'Verboden voor onbevoegden'. Voor zover ik kon beoordelen leken er in het vakantiehuisje geen gasten te zijn, dus daarom durfde ik die stap te wagen.
En nu zal je net zo zien... net toen ik de eerste foto maakte zag ik in mijn zoeker een auto van Staatsbosbeheer verschijnen. Ik spoedde mij weer aan de goede kant van het toegangshekje.
De medewerker van Staatsbosbeheer sommeerde mij om niet te dicht bij de molen te komen. Om zijn woorden kracht bij te zetten haalde hij een stuk lint los en bevestigde die aan de palen aan het begin van het terrein.
Een paar verzoenende en meelevende woorden leken me wel op z'n plaats en daarom knoopte ik een praatje aan met de medewerker van Staatsbosbeheer. Op mijn vraag of ze wisten wat de oorzaak kon zijn vertelde hij dat het wel eens door de droogte van het afgelopen jaar kan komen.