Lepelaars bij de vloeivelden in Diependal
Woensdag 29 Augustus 2018 om 17:04Toen ik bij het schrijven van de logjes over de vogelkijkhut Diependal internet raadpleegde kwam ik meerdere keren tegen dat de hut uitkijkt over de vloeivelden van de voormalige aardappelmeelfabriek. Dat was voor mij de aanleiding om me te verdiepen in het begrip 'vloeivelden'. Al snel kwam ik uit bij de geschiedenis van de aardappelmeelfabrieken en het dorpje Oranje.
Een vloeiveld is een groot waterbassin om het in het proceswater (bijvoorbeeld spoelwater) opgeloste sediment te laten bezinken. Vloeivelden werden vaak aangelegd in de buurt van aardappelzetmeel-, strokarton- of suikerfabrieken.
Coöperatieve Aardappelmeelfabriek 'Oranje' werd opgericht in 1913 aan het Oranjekanaal nabij Smilde. De fabriek en bijbehorende huizen kregen de naam Oranje. In 1945 bij de bevrijding door de Canadezen werd de fabriek zwaar beschadigd. In 1949 werd de fabriek heropend met ca. 135 werknemers. De fabriek was vaak koploper bij technische ontwikkelingen. Begin jaren '90 werd de fabriek overgenomen door de handelsfirma in oud-ijzer en sloopmaterialen Van der Most B.V. en getransformeerd tot de overdekte Speelstad Oranje. Van eind 2015 tot aan oktober 2017 was het complex in gebruik bij het COA voor de opvang van asielzoekers. Zie ook deze site.
Doordat de meeste van deze fabrieken door schaalvergroting verdwenen zijn, zijn vloeivelden vaak veranderd in natuurgebieden. Het waterniveau bij de bedijkte bezinkbassins nabij Oranje wordt op peil gehouden vanuit uit het Oranjekanaal.
In het water stonden maar liefst 30 lepelaars en op de tegenoverliggende oever stonden er nog eens 40.
Sommige lepelaars waren aan het poetsen en anderen waren aan het rusten. Een paar zaten zelfs op hun 'knieën'. Naast de lepelaars waren nog vele andere vogels te zien.
Toch prachtig dat wij als natuurliefhebbers kunnen genieten van hetgeen wat de voormalige vloeivelden ons nu brengt.