Grote weerschijnvlinder
Woensdag 20 Juni 2018 om 17:17Vandaag maakten Jan en ik een fotoronde door de Kop van Overijssel. In de Weerribben zagen we aan de kant van de weg een groepje fotografen staan. En waar fotografen staan, daar valt wat te beleven. Ik parkeerde de auto in de berm. Jan en ik stapten uit en namen onze camera's ter hand. We vroegen aan de fotografen wat er was te zien. Het was de grote weerschijnvlinder.
Op deze halfdode boom zaten maar liefst vijf grote weerschijnvlinders. Het mooie van deze locatie was dat we als fotografen elkaar niet in de weg stonden. Ook de vlinders hadden geen last van ons, omdat een sloot ons scheidde van de boom.
De grote weerschijnvlinder is een relatief grote vlinder met een vleugellengte van 31 tot 40 mm. Aan de onderzijde hebben de voorvleugels een grote oogvlek.
Tot voor kort was de grote weerschijnvlinder een zeldzame standvlinder met nog slechts enkele populaties in Twente, de Achterhoek en Noord-Brabant. Sinds de eeuwwisseling breidt hij zich echter weer uit en wordt op steeds meer plekken gezien, zoals in laagveenbosjes in NW Overijssel en ZO Friesland..
De vlinders drinken het sap van rottende vruchten, bloedende bomen, mest en zelfs dode dieren. Op de foto is te zien dat de vlinder in 'goed' gezelschap is van een hoornaar en een groene vleesvlieg.
De hoornaar duldt in de regel geen meeëters. Ook vanmiddag verjoeg hij regelmatig de vlinders. Er zat voor de grote weerschijnvlinder niets anders op dan zijn heil te zoeken op een lager gelegen struik.
Voor ons als fotografen was dat geen straf, want waar we allemaal op hoopten is dat de vlinder zijn vleugels zou spreiden in het zonlicht. De vleugels van het mannetje vertonen namelijk een bijzondere structuurkleuren door iriseren. Dit betekent dat de vleugels naargelang de invalshoek van het zonlicht, kunnen verkleuren van bruin naar een prachtige blauwe kleur. De vleugels van het vrouwtje hebben dit niet en zijn bruin.
Het iriserende effect is nog niet optimaal, maar ik ben al blij met deze foto's.
Ik laat wel wat extra foto's zien van deze bijzondere vlinder.
Deze foto's zijn allemaal gemaakt met mijn nieuwe bridgecamera, de Nikon coolpix B700. Een camera met een krachtige zoom die bij deze sessie goed van pas kwam.
Nadat ik Jan vanmiddag had uitgezwaaid en ik de foto's had overgezet besloot ik nogmaals naar de boom van de grote weerschijnvlinder te gaan. Deze waarneming smaakte naar meer. Wordt vervolgd.