Kempense heidelibel, zeer zeldzaam!
Maandag 01 Augustus 2016 om 10:45Op zatermiddag kreeg ik een enthousiaste zus aan de telefoon. Ze was net terug van een fotowandeling in het Woldlakebos en had daar een zeer zeldzame libel vastgelegd. Toen Anna, gewapend met de camera rondwandelde in het Woldlakebos, trof ze daar een groep fotografen. Op de vraag van Anna of er iets bijzonders viel te zien vertelden de fotografen dat de Kempense heidelibel rondvloog, een zeer zeldzame libel. Anna liet zich door hen onderwijzen om welke libel het ging en legde deze vast op de gevoelige plaat. Toen ze weer thuis was en op de computer zag dat de foto's gelukt waren deelde ze deze waarneming met mij. Het was zaterdag zonnig en windstil, dus perfecte omstandigheden voor het vastleggen van libellen, ik kon echter niet naar het Woldlakebos, omdat we in afwachting waren van visite.
Op zondag hoopte ik op een nieuwe kans. Volgens de voorspellingen zou eind van de middag hier de zon doorbreken. Nadat ik de hele middag achter de computer met de studie bezig was geweest stapte ik eind van de middag in de auto en reed naar het Woldlakebos. Anna had mij de locatie uitgelegd, dus het moest helemaal goed komen. Het bevreemde mij wel dat er op zondag geen andere auto's geparkeerd stonden en andere fototografen aanwezig waren. Het Woldlakebos is namelijk bekend om de vele libellesoorten die daar rondvliegen en op zondag zijn er dan ook vele fotografen in het gebied aanwezig.

Anna had mij een foto gestuurd van de Kempense heidelibel en met dat beeld voor ogen en op de telefoon zocht ik naar deze zeldzame libel. Na een tijdje zag ik er één zitten en begon te fotograferen. Eerst uit de verte en dan steeds dichterbij.
Het is een heidelibel met de kleinste verspreiding in Nederland. De vlinder is 29-34 mm. De poten zijn geheel zwart. Het achterlijf is enigszins afgeplat (duidelijkst bij mannetjes), met aan de zijkanten een rij druppelvormige (soms driehoekige) zwarte vlekjes. Pterostigma's is groot en vrij licht, met zwarte randaders. Bron, zie deze site

In de zon krijgen de vleugels een opvallende gouden glans. Zo tussen het riet schittert de libel je tegemoet. Als je eenmaal een Kempense heidelibel hebt gezien dan verbleken de overige heidelibellen...

Als je de Kempese heidelibel voorzichtig benadert dan is het redelijk eenvoudig om deze vast te leggen.

Niet alleen de vleugels krijgen in de zon een gouden glans, ook het achterlijf licht op als een gouden staafje.

Zon was er voldoende aanwezig, echter mijn grootste uitdaging zat in de harde wind. In de regel gaan harde wind en macro-opnames niet samen. Door steeds te wachten op een windstille seconde tussen twee windvlagen door werd mijn geduld beloond.
Ik heb een kort filmpje gemaakt waarop is te zien hoe de rietstengel met daarop de libel heen en weer zwaait door het beeld.
Klik hier voor het filmpje.

Toen ik daar bezig was met het vastleggen van deze libellen hoorde en zag ik tot twee keer toe een ijsvogeltje vliegen. Wat had ik toch een geluk!

Met dank aan zus Anna die vaak aan het wandelen is in "haar achtertuin" en zo de fotografen tegen het lijf liep en vervolgens deze gouden tip met mij deelde.