Natuurmaaien en de grote keizerlibel
Zaterdag 08 Augustus 2015 om 14:53Zo zagen de paden in het Woldlakebos eruit op 9 juli (klik hier) en zo zien de paden er nu uit. De natuurmaaiers hebben hun werk drastisch gedaan. Het riet waar voorheen honderden libellen rondvlogen, is afgemaaid.

De libellen moeten nu een plekje zoeken op de overgebleven stompjes. Voorheen was het voor de fotograaf een el dorado, je kon de libellen hangend aan een rietstengel op ooghoogte vastleggen. Ik sprak in het veld een aantal fotografen en we vonden het allemaal jammer dat ze dit hebben gedaan.
Een paartje libellen in paringswiel laat zich in de regel moeilijk vastleggen. Ook bij dit paringswiel kreeg ik maar één kans en weg waren ze weer.

Ik moet wel toegeven dat het voor de wandelaar veel mooier is geworden. Je hebt nu vanaf het pad vrij zicht op het naastgelegen water.

Zoals ik al eerder schreef komen de fotografen van heinde en ver naar het Woldlakebos om libellen en de grote vuurvlinder vast te leggen. Deze beide broertjes, libellenkenners bij uitstek, waren samen met hun vader uit Alblasserdam gekomen om de kempense heidelibel vast te leggen. Het is hen wel gelukt. Ik weet nu hoe de libel er uitziet, maar ik heb deze libel nog niet gezien. Op onderstaande foto leggen ze een vuurlibel vast. Het is altijd leuk om met gelijkgestemden te praten, zo leer ik veel van de natuurfotografen.

Toen ik langs deze sloot vol krabbescheer liep hoorde ik steeds wat "ritselen".

Het geluid werd veroorzaakt door de groene glazenmaker (met dank aan Antoine...), die met haar vleugels voortdurend de krabbescheer raakte.

Honderd meter verderop zag ik een grote keizerlibel boven de waterplanten scharrelen. Het bleek te gaan om een vrouwtje die haar eieren afzette in het water tussen de plantenaan het afzetten was. Ze zweefde zo'n twee meter vanaf de waterkant. Ik had mijn macro-objectief in de aanslag en maakte onderstaande foto. Geen mooie foto, maar het is voor de impressie.

Gelukkig had ik ook mijn Sony in de rugtas en zoomde daarmee in op de libel.


Mijn zus vertelde mij dat ze op de locatie waar wij de grote vuurvlinder hadden vastgelegd (klik hier) alles hebben weggemaaid. Eeuwig zonde. Toen mijn zus dat ontdekte heeft ze dat doorgegeven aan een medewerker van Staatsbosbheer. Vervolgens is er voor gezorgd dat de andere locatie waar wij deze foto's maakten bespaard is gebleven voor drastisch maaiwerk. De maaiers worden gewaarschuwd door deze stok met daarop de tekst: "Monitoring Grote vuurvlinder. Niet maaien vóór 15 augustus!".

Ik verbaas me altijd over de schijnbaar gebrekkige communicatie bij dergelijke instanties. Het verdient wat mij betreft geen schoonheidsprijs.