Husky's in de sneeuw
Zondag 01 Februari 2015 om 17:18Op deze grijze zondag neem ik jullie nog een keer mee naar de sneeuwpracht van vrijdag j.l. Naar een fotoserie van een bijzondere ontmoeting...
Afgelopen zomer stond er naast ons op de de camping een echtpaar die twee Siberische husky's bij zich hadden. Ik vond het prachtige honden, maar daarbij had ik ook geobserveerd dat het wel honden waren met een gebruiksaanwijzing. Ik raakte met de buren aan de praat en zij vertelden mij meer over de eigenschappen van deze honden. Tussen de foto's zal ik wat meer vertellen over deze eigenschappen.
Eén van de twee husky's had twee verschillende kleuren ogen, dat is een eigenschap die bij dit ras veel voorkomt.
Vrijdag j.l. trof ik op mijn pad twee husky's. Toen ik de eigenaar met deze twee husky's ontmoette heb ik nog wel gerefereerd aan deze reclame. Een husky in de sneeuw spreekt mij meer aan dan een husky in de zomerzon. Het verbaasde mij dat deze beide honden los konden lopen, husky's staan er namelijk om bekend dat ze niet altijd goed luisteren. De eigenaar vertelde mij dat zijn honden over het algemeen wel goed luisteren en als ze dat niet doen, hij ze corrigeert hij met een stroomstootje. De honden hebben een band om de hals en hij heeft een afstandbediening in de broekzak. Nu wil ik over de voors en tegens van deze methode hier niet gaan discusseren, want deze discussie wordt al volop gevoerd bij de hondenbezitters, zo vertelde mij deze man.
De Siberische husky werd gefokt door de nomadenstam van de Chuci's, een aan de Eskimo verwante stam uit het bekken van de Kolyma en de voet van het Cherski Gebergte. Het is een oud ras, dat jarenlang een dubbelrol had als sledehond en gezelschapshond. Het ras werd uit lokale rassen gefokt om een ras te krijgen met sterk uithoudingsvermogen en veel kracht. De precieze afkomst is onduidelijk. Het is een hond gebleven met prima werkeigenschappen en is één van de liefste variëteiten binnen de sledehonden.
De Siberische Husky wil veel aandacht hebben en wil daarbij veel bewegen. Om zijn energie kwijt te kunnen kan een Husky sloopgedrag vertonen, zeker wanneer hij of zij nog een puppy is. Deze eigenaar gaat vier keer per dag een half uur met deze honden wandelen. In het weekend wandelt hij nog veel langer.
De Husky is een hond die goed voor zichzelf kan zorgen, maar niet graag alleen is. Dit komt omdat de Husky van oorsprong een roedeldier is en vaak omgeven is met andere honden of eventueel andere dieren. Het is altijd aan te raden om te kijken of er ruimte is voor twee Husky’s of eventueel een kat.
Als er een ras is wat lichtelijk moeilijk opvoedbaar is dan is het de Husky. Door zijn oerachtergrond is de Husky niet gewend te luisteren naar de mens. Uiteraard is dit wel aan te leren, alleen vergt het een stuk meer tijd dan men gewend is van een ander hondenras. Wanneer de Husky eenmaal luistert is het een van de fijnste honden die je je maar voor kunt stellen. De Husky is waakzaam over zijn roedel en beschermt hen als geen ander. Hij of zij is zeker in staat tot een hechte vriendschap. Men moet er wel rekening meehouden dat de Husky af en toe de neiging kan hebben alleen te luisteren wanneer hij of zij dat wilt. Om een Husky te houden dient men wel over een berg engelengeduld te beschikken.
De Husky kan er ineens vandoor schieten als hij of zij een kat, konijn of kip ziet lopen. Dit is het jachtinstinct van het ras. Van oudsher zit dit er al ingebakken en dit gaat er ook zeer moeilijk uit. Los laten lopen is daarom ook zeker af te raden, tenzij men er zeker van is dat de hond goed luistert en direct terug komt lopen wanneer men hem of haar roept.
De Husky heeft een dubbele vacht die hem beschermt tegen alle weersomstandigheden. De Husky is een van de schoonste hondenrassen ter wereld en zal zelden stinken of in ieder geval voor een zeer korte tijd wanneer hij of zij bijvoorbeeld te water is geweest. De dubbele vacht heeft als nadeel dat de Husky vaak in de rui is en ontzettend veel haren kan verliezen. Dit zorgt voor vele dagen stofzuigen en alles goed schoonmaken. Een volle vuilniszak met haren van je hond is de normaalste zaak van de wereld bij een Husky.
De Siberische Husky kan vrij slecht tegen warmte. Men moet de hond dan ook alle ruimte geven wanneer het plus minus 25 a 30 graden is. Men moet zorgen voor voldoende drinkwater en laten afkoelen wanneer hij of zij dat wil. Op warme dagen mag men niet lang wandelen en zeker niet fietsen of steppen.
De husky mag graag graven en is regelmatig op zoek naar iets in de grond. Volgens deze eigenaar zijn ze op zoek naar iets wat er ontbreekt in hun voedsel, wat dat dan is daar was deze eigenaar nog niet achter.
Het is heel belangrijk dat men goed nadenkt voordat men überhaupt een hond aanschaft. Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat voor ras bij je leefomstandigheden past en dat geldt zeker voor de Siberische husky.
Misschien is het jullie al opgevallen, maar dit fotomodel is iets forser dan de Siberische husky. Deze hond heeft bloed in zich van de Alaska Malamute
Hierboven heb ik een aantal aspecten genoemd die men zou kunnen bestempelen als nadelen van de Siberische husky. Waarom kiezen mensen dan toch voor de Siberische husky als hond en wat is er zo bijzonder aan dit hondenras? De Siberische husky is:
• Robuust en sterk, met een groot uithoudingsvermogen
• Goed geschikt als een metgezel of werkhond
• Past zich moeiteloos aan
• Rustig. Niet echt een blaffer.
• Vriendelijk bij onbekenden/vreemden.
• Speels en zeer energiek
Husky’s kunnen zeer goede familiedieren worden. Mits goed opgeleid, kunnen zij zeer goed met mensen, kinderen en andere honden omgaan.
Tot slot nog een foto van de sledehonden, tentoongesteld tijdens de World Press Photo tentoonstelling in Groningen. Mijn lievelingsfoto.