Aardappels rooien, wassen en sorteren
Woensdag 01 Oktober 2014 om 14:04Vandaag neem ik jullie mee naar de aardappeloogst op het bedrijf van mijn zwager en zijn compagnon.
Bij een aardappeloogst is het altijd stof happen, gelukkig stond ik met mijn camera bovenwinds. De aardappelrooier kan een bulk aardappels zelf opslaan. Aan het eind van de ronde worden de aardappels overgeladen vanuit de rooier in de keeper.
Bij het bedrijf wordt de lege oplegger klaargezet. De truck vertrekt i.p. meteen met een volle oplegger naar de fabriek.
Het aardappelland ligt niet altijd dichtbij huis. Het gebeurt regelmatig dat ze tientallen kilometers moeten rijden van het land naar het bedrijf. In die gevallen rijden er dan ook vele tractors met keepers af en aan.
De keeper wordt geleegd in een bak.
Het proces is een aaneenschakeling van lopende banden en sorteermomenten.
De aardappels gaan naar een enorme wasmachine.
In een grote ronddraaiende trommel worden de aardappels ontdaan van de zwarte grond.
Vanuit de wasmachine gaan de aardappels naar de nok van de schuur, naar de sorteercabine. Deze sorteercabine is op hoogte gebouwd om zo ruimte te besparen op de grond.
Sinds dit jaar hebben ze een sorteerrobot in gebruik. Deze robot scant de aardappels stuk voor stuk. Dit scannen gebeurt door de bak linksboven en rechtsonder.
Vervolgens schieten de witte "vingers" de slechte aardappels weg. Deze robot haalt ongeveer 80 procent van de slechte aardappels eruit.
Dit wegschieten gebeurt ontzettend snel. Ik heb wel honderd foto's gemaakt. Het is een kwestie van klikken en hopen dat je op goed gelukt wat vangt. Ik heb er zegge en schrijve één goede foto aan overgehouden. Op het filmpje, aan het eind van deze serie, krijg je een indruk hoe snel dat wegschieten gaat.
Met de komst van de sorteerrobot wordt er bespaard op het aantal sorteerders. Toch blijven er voor de overige 20 procent een paar mannetjes nodig.
Na het sorteren gaan de aardappels richting oplegger.
De transportband leest de hoogte van de stapel en schuift automatisch naar achteren.
Als de oplegger vol is wordt het transport verplaatst van de oplegger naar de blauwe bunker. Het sorteerproces kan dan gewoon doorgang. Als er weer een nieuwe oplegger klaarstaat worden de aardappels vanuit de bunker getransporteerd naar de oplegger.
De aardappels gaan naar de Laysfabriek in Broek op Langedijk.
Het spoelwater wordt opgevangen in een enorm bassin achter de schuur. De zwarte grond zakt naar beneden en het water wat overblijft wordt opnieuw gebruikt voor de volgende wasbeurten. De slechte aardappels gaan als "voer" in de biovergister van hun eigen bedrijf. De energie voor het aardappel was- en sorteerproces wordt geleverd door de biovergister. En zo is de cirkel rond.
Tot slot een kort filmpje om het verhaal te verduidelijken. Bij de sorteerrobot had ik de camera op statief gezet en scheen ik bij met een looplamp.