Open dag faunapassage Weerribben - Wieden
Zaterdag 06 September 2014 om 11:04Vandaag neem ik jullie mee naar het vervolg op de serie, "Project Wetering Oost en West is gereed".
Van Steenwijk naar Blokzijl loopt de N333. In deze weg ligt, ter hoogte van de Wetering, een vaste brug en wel de Weteringbrug. Deze brug vormt een prima passage voor boten, zwemmers en laagvliegers. Volgens de kenners was dat niet voldoende en moest er een passage bijkomen.

Honderd meter ten westen van de Weteringbrug werd een nieuwe brug gemaakt. Eigenijk mag je het geen brug meer noemen maar heet het een ecoduct of faunapassage. Dit onderdeel van het project "Wetering Oost en West" oogstte veel kritiek. De plaatselijke bevolking vond het pure geldverspilling.

Op zaterdag 30 augustus was er een open dag bij de faunapassage. Gewapend met camera besloot ik een kijkje te nemen.

De faunapassage is 80 meter breed. De passage bestaat uit droge en natte gedeelten, waarmee een vrije doorgang van dieren tussen de Weerribben en de Wieden mogelijk is gemaakt.
Tijdens de open dag stonden er onder de brug medewerkers van de Provinciale Waterstaat van Overijssel om uitleg te geven over dit project.

Wij werden gefilmd door de cameraman van RTV Oost. De uitzending over de faunapassage is hier te zien, start bij 5:25 minuten. Ik ben even in beeld, in blauwe jas, bij 6:45 minuten.

De afdrukken op de muur zijn al veelbelovend. Op het bord staan de dieren die hier gaan passeren. Jammer dat de mens onder de brug niet meer welkom is, anders zou je met de camera zo klaar gaan staan.
Geleedpotigen: grote vuurvlinder, gevlekte witsnuitlibel, gestreepte waterroofkever, zilveren maan, aardbeivlinder, moerassprinkhaan, gouden sprinkhaan, zompsprinkhaan, noordse winterjufer, donkere waterjuffer en groene glazenmaker.

Reptielen/amfibieën: ringslang, poelkikker en heikikker.
Zoogdieren: meervleermuis, otter, bever, dwergmuis, waterspitsmuis, ree en boommarter.
In het kerkje op de achtergrond ben ik gedoopt.

Vogels: roerdomp, purperreiger, porseleinhoen, watersnip, zwarte stern, aalscholver, bruine kiekendief, rietzanger, grote karekiet, kwartelkoning, paapje, snor, fuut, kleine zwaan, kolgans, grauwe gans, smient, krakeend, tafeleend, kuifeend, nonnetje, grote zaagbek, visarend en blauwborst.
Rechts op de foto is een dijkje te zien. Dit dijkje moet er ook blijven. Het waterpeil aan de kant van Muggenbeet (rechts) is een meter hoger dan aan de Weteringkant.

Bij het oorspronkelijk plan, van voor de crisis, wilde men dit stuk weg op palen plaatsen. Kosten 55 miljoen. Gelukkig ging dat plan niet door. Het project zoals het nu is uitgevoerd kostte circa 6 miljoen euro. Financiers zijn de provincie Overijssel en de gemeente Steenwijkerland.
De brug is een degelijk bouwwerk geworden. Het hout (Piquia) van de leuning gaat 50 jaar mee. Het brede fietspad is door een vangrail gescheiden van de hoofdrijbaan. Door het monteren van halve boomstammen tegen de vangrails heeft men gepoogd het geheel een natuurlijke uitstraling te geven.

Een fietspad slingert door, het nog maagdelijk, landschap.

Bij dit project zijn meteen de op- en afritten bij de bestaande brug verbeterd. De verkeersveiligheid is daardoor verhoogd.

In de tent konden de volwassenen zich laten voorlichten en de kinderen konden zich laten schminken.
