Vogels op Texel
Zondag 24 Augustus 2014 om 15:14Zoals beloofd neem ik jullie vandaag mee naar de vogels op het Wagejot.
In het Wagejot ligt een reeks eilanden. Ze zijn hier opgeworpen bij het uitgraven van een afwateringssloot langs de nieuwe zeedijk. De kale, laag begroeide eilanden vormen een prima broedplek voor wadvogels die hun eieren gewoonlijk op de drogere delen van de kwelders leggen. Om de eilanden van het Wagejot geschikt te houden voor de grondbroeders maait Natuurmonumenten ze in de winter zo kort mogelijk.

Het ingedikte slik van Wagejot vormt een welkom voedselgebied voor wadvogels. Zeker als het buitendijks hoogwater is en ze op het wad tijdelijk niet uit de voeten kunnen. Op het Wagejot vinden ze in het ondiepe, brakke water volop visjes, insecten en algen. Uit de slikkige bodem kunnen ze met hun lange snavels nog veel meer lekkers halen. Het krioelt er altijd van de slakken, wormen, schelpen en garnalen.

Zulke vogelkenners als de Baardmannetjes zal ik nooit worden, maar als amateur vind ik het wel leuk om van tijd tot tijd door mijn Sony naar de vogels te kijken. Mijn kennis is nog niet zo groot dat ik ze ter plekke altijd kan determineren, maar achteraf op de computer doe ik mijn best.
De eerste vogel die ik vastlegde was een steenloper. Wel opvallend omdat de steenloper zijn voedsel zoekt tussen de stenen. Onderaan de dijk in Den Helder legde ik de steenloper al vast en liet deze in dit logje zien.

Op de tweede foto hierboven kun je zien dat de vogels best ver verwijderd zijn van de camera en moest ik flink digitaal inzoomen. Op het moment van fotograferen was het windkracht 6. De vogels konden nauwelijk stil blijven staan. Ik maakte de meeste foto's vanuit de auto waarbij ik de raamlijst als statief gebruikte. De wind rukte van tijd tot tijd ook aan mijn camera. Onderstaande foto is niet scherp geworden, maar omdat ik niet dagelijks een bontbekplevier vastleg laat ik deze hier toch zien.
De bontbekplevier heeft een korte snavel. Hij pikt er allerlei beestjes mee op van het drooggevallen slik of de stranden. Om een worm of een garnaal uit zijn holletje te lokken slaat hij met een poot op de grond.

Onderstaande vogel is volgens mij een kanoet.
Op de camping op Texel ontvingen we een vogelkaart van Vogelbescherming Nederland met daarop 35 vogels. Deze kaart is lang niet compleet. Op de genoemde kaart stond echter een melding dat je een app kon downloaden die heet "Wadvogels". Het is een handige app die je kunt gebruiken bij het determineren van Wadvogels.

Aanvankelijk dacht ik bij onderstaande foto aan een oeverloper vanwege de witte rand die doorloopt voor de vleugel. Maar bij nader inzien zou het ook een witgat kunnen zijn. Voor een goede determinatie heb je ook de vogel in vogelvlucht nodig. Daar ben ik nu wel achter. Ook is de kleur van de poten belangrijk, maar ja dan moeten ze niet gaan pootje baden.

Er was een groepje eenden aan het foerageren. Wroetend in het slib waren ze op zoek naar voedsel.

Zo op de foto leek het me een makkelijke eend om te determineren, maar dat viel nog niet mee.
Naschrift: Dan blijkt maar weer dat mijn kennis nog niet voldoende is. Op internet zag ik allemaal kleurige bergeenden voorbij komen, zowel de mannetjes alsmede de vrouwtjes zijn dan bont gekleurd. Maar een kenner vertelde mij dat dat het voorjaarskleed is. Nu zijn ze in de rui en zijn ze minder kleurrijk. Het is dus wel een bergeend vrouwtje bergeend.

Is dit een grutto of een rosse grutto?
De schaduwen op de voorgrond worden veroorzaakt door het riet op de oever.

Een rosse grutto is iets kleiner dan de grutto, de poten en de hals zijn iets korter. Ik denk dat het de rosse grutto is.
Nachrift, volgens de kenner is het een gewone grutto.

En aan het eind van mijn vogelritje streek er een bekend vogeltje neer op het wegdek, een witte kwikstaart. Een vogeltje die veelvuldig te zien is, maar niet makkelijk is vast te leggen. Deze keer lukte het me wel, dus die mag ook vandaag een plekje krijgen op mijn weblog.
