A32
Donderdag 20 November 2008 om 23:03Op weg naar mijn werk draai ik ter hoogte van De Witte Paarden de A32 op, richting Friesland.
Deze vierbaansweg is omstreeks 1987 gerealiseerd. Omdat de A32 door meerdere provincies zou gaan lopen, waren de projecten aan de Overijsselse en Friese kant aparte projecten.
Gelukkig is het niet iedere ochtend mistig...
Richting het zuiden is er geen vuiltje aan de lucht. Op de achtergrond staat in het ochtendzonnetje de Steenwieker toorn.
(Ook al ben ik geen Steenwieker, voor de vertaling kun je wel bij mij terecht)

Echter richting het noorden doemt al heel snel dit bord op.
Voor de fundering in het Overijssels gedeelte werd een zand-cementstabilisatie toegepast. Voor de fundering in het Friese gedeelte werden hoogovenslakken gebruikt.
Maandenlang reden we richting het noorden over één rijstrook, om zo de snelheid er uit te halen vanwege het slechte wegdek. Op de oostelijke rijbaan was er sprake van ernstige spoorvorming en hobbels. De fundering was kapot gegaan door een te hoge hydraulische werking van de hoogovenslakken.
Lange tijd heeft Rijkswaterstaat nagedacht hoe ze dit moesten aanpakken en wat nog belangrijker was, met wat voor financiële middelen ze dit project zouden gaan bekostigen.
Vanaf de herfstvakantie wordt al het verkeer over de westelijke rijbaan geleid. Men is nu dag en nacht aan het werk met de andere rijbaan. Rijkswaterstaat streeft ernaar om nog voor de Kerst van dit jaar het slechte stuk A32 bij Wolvega te hebben aangepakt.
Nadat de snelweg in noordelijke richting klaar is, wordt komend voorjaar de A32 in zuidelijke richting aangepakt. Dat stuk moet klaar zijn voor de bouwvak 2009. Deze werkzaamheden worden overigens in een ander contract geregeld. De prioriteit van Rijkswaterstaat ligt nu bij de A32 (provinciegrens – Ter Idzard) in noordelijke richting omdat daar al sinds 12 augustus 1 rijstrook is afgesloten. De insteek is om voor de kerst weer 2 rijstroken beschikbaar te hebben. Onzekere factor is daarbij wel het weer; veel regen en lage temperaturen kunnen roet in het eten gooien. Om die reden ook zal de definitieve deklaag pas in het voorjaar van 2009 kunnen worden aangebracht.
Rijkswaterstaat heeft maatregelen
genomen om tijdens die werkzaamheden zoveel mogelijk de doorstroming en veiligheid te borgen.
Eén van die maatregelen is het plaatsen van dit nieuwe bord. In Duitsland worden deze borden met succes al langer gebruikt.
Rijdend richting het noorden is er rechts naast de rijbaan, een smalle strook met overwegend gras, beschikbaar om uit te wijken. En op die strook staat ook nog om de 10 meter een rood/wit gestreept bord. En in deze natte tijd van het jaar, met een stroom auto's over 10 km lengte lijkt me dat niet eenvoudig. Iedere dag weer, hoop ik dat er geen achteropkomende hulpverlener met sirene en zwaailicht in mijn autospiegel verschijnt.....
Over de brug over de Linde is een tent geplaatst. Daardoor kan men onder alle weersomstandigheden aan de brug werken.
Hieronder zou je een prachtig openingsfeest kunnen houden....
Maar zover is het nog niet. Eerst moet er nog heel wat werk worden verzet.
Voor deze serie ben ik meerdere keren op stap geweest. Vandaar de foto's onder verschillende weersomstandigheden.
Tijdens de laatste sessie belandde ik met de neus in de boter c.q. asfalt. Daarom morgen een logje over het asfalteren.
Voor zowel het log van vandaag als die van morgen heb ik internet én deskundige wegenbouwers geraadpleegd.