Pekingeend
Maandag 10 November 2008 om 07:42De vegetariërs onder ons kunnen nu beter niet verder kijken en lezen.
Om te voorkomen dat de vegetariërs al scrollend toch met de neus in de boter vallen, plaats ik eerst een foto van een Mandarijneend die in het voorjaar korte tijd bij ons in de vijver logeerde.
Mijn eega had het plan opgevat om, tijdens het etentje met vrienden bij ons thuis, pekingeend te serveren.
Een dag eerder werd de eend bereid. De eend werd eerst opgeblazen met een compressor, zodat de huid los kwam van het vel. Toen werd deze ondergedompeld in kokend water. En nadien te drogen gehangen onder de veranda. Op veilige hoogte, want stel je voor dat één van onze buurkatten ook plotseling zin zou krijgen in eend....
De eend werd van tijd tot tijd bestreken met een marinade. En tussendoor moest de eend drogen.
Toen de eend voldoende was bestreken met marinade en gedroogd en het vel perkamentachtig aanvoelde, ging de eend in de oven.
Het was voor ons de eerste keer dat we een eend bereidden tot pekingeend. Er waren nog een paar schoonheidsfoutjes, maar verder was het heerlijk.
Al met al was het wel veel werk. We kunnen ons nu ook wel voorstellen dat in een Chinees restaurant het gerecht, pekingeend met lenteuitjes in flensjes een relatief duur gerecht is.
Voor de details voor de bereiding verwijs ik jullie naar deze website