Home

Laatste logjes

Een nieuw weblog
Pantserjuffer met dauwdru…
Wespspin met prooi
Pareltjes ophangen
D-Day, Pointe du Hoc
Calvados in Normandië
De hommel, een kanjer in …

Laatste reacties

Ahmed ALOZADE: Your have a nice blog, co…
Bert: De url nog even hier: htt…
Bert: Beter laat dan niet zulle…
picpholio: Heel mooi in beeld gebrac…
Jan Mateboer: Wat een geweldig fotoblog…
klaproos: oh oh Jetske, dat word…
marjolein vh pl/m…: Ja hoor, ga meteen zo kij…
Joke: Ja ik kwam ze ook tegen. …
Joke: Goed gelukt Jetske, vroeg…
Joke: Zeker Jetske, ga direct g…

Categorieën

Bloemen, planten en bomen
Dieren
Diversen
Druppels
Gezin en familie
Het weer
Insecten
Koken en eten
Landschap en natuur
Macro-opnames
Onze tuin
Portret
Steden en dorpen
Vakantie
Vogels
Vroeger

Archieven

Aug 2019
Jul 2019
Jun 2019
Mei 2019
Apr 2019
Mrt 2019
Feb 2019
Jan 2019
Dec 2018
Nov 2018
Okt 2018
Sep 2018
Aug 2018
Jul 2018
Jun 2018
Mei 2018
Apr 2018
Mrt 2018
Feb 2018
Jan 2018
Dec 2017
Nov 2017
Okt 2017
Sep 2017
Aug 2017
Jul 2017
Jun 2017
Mei 2017
Apr 2017
Mrt 2017
Feb 2017
Jan 2017
Dec 2016
Nov 2016
Okt 2016
Sep 2016
Aug 2016
Jul 2016
Jun 2016
Mei 2016
Apr 2016
Mrt 2016
Feb 2016
Jan 2016
Dec 2015
Nov 2015
Okt 2015
Sep 2015
Aug 2015
Jul 2015
Jun 2015
Mei 2015
Apr 2015
Mrt 2015
Feb 2015
Jan 2015
Dec 2014
Nov 2014
Okt 2014
Sep 2014
Aug 2014
Jul 2014
Jun 2014
Mei 2014
Apr 2014
Mrt 2014
Feb 2014
Jan 2014
Dec 2013
Nov 2013
Okt 2013
Sep 2013
Aug 2013
Jul 2013
Jun 2013
Mei 2013
Apr 2013
Mrt 2013
Feb 2013
Jan 2013
Dec 2012
Nov 2012
Okt 2012
Sep 2012
Aug 2012
Jul 2012
Jun 2012
Mei 2012
Apr 2012
Mrt 2012
Feb 2012
Jan 2012
Dec 2011
Nov 2011
Okt 2011
Sep 2011
Aug 2011
Jul 2011
Jun 2011
Mei 2011
Apr 2011
Mrt 2011
Feb 2011
Jan 2011
Dec 2010
Nov 2010
Okt 2010
Sep 2010
Aug 2010
Jul 2010
Jun 2010
Mei 2010
Apr 2010
Mrt 2010
Feb 2010
Jan 2010
Dec 2009
Nov 2009
Okt 2009
Sep 2009
Aug 2009
Jul 2009
Jun 2009
Mei 2009
Apr 2009
Mrt 2009
Feb 2009
Jan 2009
Dec 2008
Nov 2008
Okt 2008
Sep 2008
Aug 2008

Jetske Fotografie


Klik op de foto voor meer informatie.

Mailen?

Klik hier om een mail te versturen.

Rss etc.

Powered by Pivot - 1.40.6: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Op de klei | Home | Strand »

Mosselen

Dinsdag 28 Oktober 2008 om 23:09

Nederland is één van de grootste mosselproducenten ter wereld. Nederlandse mosselen worden gekweekt in de westelijke Waddenzee en in de Oosterschelde. Deze gebieden staan in open verbinding met de Noordzee. De grondstof voor mosselkweek is mosselzaad. Mosselzaad wordt verkregen door mosselzaadvisserij.
Het gevangen mosselzaad wordt uitgezaaid op de percelen, de zogenaamde kweekpercelen. Op deze onderwaterakkers groeit het zaad in een jaar uit tot de zogenaamde “halfwasmosselen”. Ze hebben dan een lengte van 2-3 centimeter. Deze halfwasmosselen worden opnieuw opgevist en uitgezet op percelen waar het voedselaanbod, in de vorm van natuurlijk plantaardig plankton, optimaal is. Daar groeien de mosselen op tot een marktwaardig consumptieproduct. Ofschoon er sprake is van een cultuur zijn de mosselkwekers afhankelijk van de grillen van de natuur. Stroomsnelheid, storm en ijsgang kunnen de kweek en uiteindelijk de productie nadelig beïnvloeden. Maar ook de aanwezigheid van zeesterren of pokken zijn van invloed op het kweekproces.

Vroeger waren er alleen mosselen te koop als er een ‘R’ in de maand was. Dat had alles te maken met het transport. De mosselen zijn in juli voor consumptie gereed maar die periode was te warm om de mosselen naar de Randstad of naar België te vervoeren. Tegenwoordig, met de gesloten koelketen van schip tot winkel, kan men de mosselen al in de zomer kopen. Mosselen kan men, net als oesters, rauw eten alhoewel het wel een karwei is om de schelpen stuk voor stuk met een scherp mes open te maken. Eenvoudiger is het om de mosselen kort te koken. Zodra de schelp open gaat is de mossel klaar om opgediend te worden. Zij hebben dan nog de frisse, zilte smaak. Als men mosselen te lang laat koken worden ze taai en donkerbruin. Ondanks - of misschien wel dankzij - het feit dat mosselen steeds duurder worden ziet men ze steeds vaker op de menukaart. Een mossel is vetarm en eitwitrijk, vet 1%; eiwit 13%.


Deze turbomossel is beeldbepalend voor het mosseldorp, Bruinisse.


Naast de bodemcultuurmosselen bestaat er ook de hangcultuurkweek zoals hier bij Bruinisse.


Met op de achtergrond de Philipsdam met de technisch ingewikkelde Krammersluizen. Deze sluizen werken zodanig dat er nauwelijks uitwisseling is van zoet en zout water.


Een net op een mosselkotter.


Ik heb zelf nog nooit mosselen gegeten. De kenners zeggen dat het lekker is. Ik heb het nog niet aangedurfd....


De laatste jaren is er een strijd gaande tussen de mosselkwekers en natuurorganisaties.

,,Als het kan gebeuren dat we moeten verdwijnen, is dat een bewijs dat Nederland geregeerd wordt door een stelletje milieufundamentalisten. De Waddenvereniging is nota bene mede door de mosselkwekers zelf opgericht met de slogan: ‘Wees wijs met de Waddenzee’. Hoe kun je nou als mosselkweker meer dan 100 jaar iets vernielen? Ze vissen op een ‘postzegel grond’ en graven niks af. Onze mannen zijn te lang veel te net geweest en nu helemaal murw gemaakt. De mensen in het land zouden meer van de visserij in de natuur en het Nederlandse erfgoed af moeten weten. De meeste kinderen weten nu al niet eens meer dat de melk uit een koe komt! Ondertussen worden wij aan de beul overgeleverd.’’

Ik had mij tot voor kort nooit verdiept in het mosselverhaal. De laatste week heb ik uren op internet gesurfd en gelezen over de mosselteelt.
Als ik kijk hoe natuurorganisaties soms kunnen doorslaan en hoe de politiek met deze zaken omgaat, heb ik toch de neiging om mij te scharen achter het bovenstaande verhaal van de echtgenotes van mosselvissers.


15 reacties

Dat heb ik zeker weten ook. In sommige dingen slaat de overheid/organisatie toch echt tever door.
Ze vissen er al 100 jaar, alsof dat zo nadelig is? Kom op zeg!

prachtige plaatjes heb je erbij. Het is en blijft indrukwekkend hoe alles daar geregeld is met betrekking zout/zoet water!
Annemarie (Email) (URL) - 28 10 08 - 23:31

Er zit wel verschil in de manier waarop en de hoeveelheid tov 100 jaar geleden. Waardoor natuurlijke mosselbanken in de waddenzee (die ook voor dat mosselzaad moeten zorgen) afnemen en een steeds groter gebied bevist moet worden om voldoende zaad op te halen.
Frans54 (Email) (URL) - 28 10 08 - 23:57

Dit lijkt wel een reclamespotje voor de mossel. En laat ik daar nu absoluut niet van houden.
Toch is het heel interessant wat je allemaal vertelt met de bijbehorende foto's.
Ik denk dat de mosselvissers niet gek zijn. Als zij roofbouw zouden plegen, dan merken zij dat in hun eigen portemonnee. Natuurorganisaties draven wel eens te ver door.
Hanny (Email) (URL) - 29 10 08 - 01:47

Ik heb me ook weleens kort in de kwestie mosselvissers versus natuurorganisaties verdiept. Moeilijk hoor, er zitten zo veel kanten aan het verhaal. Maar dat neemt niet weg dat ik gek ben op mosselen, van dat beeld krijg ik al trek :-)
Brimstone (Email) (URL) - 29 10 08 - 09:20

Daar heb ik ook zeker de neiging toe!
Mosselen zijn heerlijk en simpel klaar te maken. Wij genieten er vaak van! Hopelijk wordt het leven van de mosselvisserij niet onmogelijk gemaakt door natuurextremisten. De mosselvangst hoort bij Nederland!
Belinda (Email) (URL) - 29 10 08 - 09:55

Ik heb me nog nooit verdiept in de mosselcultuur, ik eet ze ook niet, vandaar misschien (en ik ga ze ook niet eten). Overal waar 'te' voorstaat is natuurlijk nooit goed, zolang de natuur er niet voor wordt uitgebuit lijkt het me een prima bezigheid....
OT Moffel mag niet op mijn hoofdkussen, Roosje wel ;)
Sandra (Email) (URL) - 29 10 08 - 12:20

Ik moet eerlijk zeggen ik heb me er nog nooit in verdiept. Ik heb ook nog nooit een mossel gegeten en ik denk dat dat ook nooit gaat gebeuren.. Brrrr Moet er niet aandenken.
Maar je foto's en vooral de bovenste vind ik erg indrukwekkend
antsje (Email) (URL) - 29 10 08 - 14:31

Mij doe je met mosselen geen plezier.
Wat die discussie omtrent de mosselcultuur betreft, vind ik het wat kort door de bocht om te zeggen, dat er al 100 jaar mosselen en mosselzaad worden gevangen in de Waddenzee, en dat het daarom nu ook nog wel kan. Alle vormen van visserij zijn in de loop der jaren enorm veranderd. De schepen zijn veel groter geworden en er moet maar meer en meer worden gevangen. Met name bij de vangst van het mosselzaad schijnt er nogal wat schade te worden toegebracht aan de bodem van de Waddenzee. Als er in ons land één gebied is waar we zuinig mee om moeten gaan, omdat het van onschatbare ecologische waarde is, dan is het wel de Waddenzee.
Jan K. (URL) - 29 10 08 - 16:23

Helaas denken vissers toch vaak erg op de korte termijn, ik denk er een beetje over als Jan.
Ook wat het eten betreft. Als kind uit een groot gezin was ik gewend te eten wat mij voor werd gezet, maar van mosselen griezelde ik, al die orgaantjes die je tussen je tanden door voelt gaan, brrr. Gelukkig bleek ik allergisch te zijn voor schelpdieren, jeukende uitslag overtuigde mijn moeder dat dit voor mij geen gezond voedsel was.
aargh (Email) (URL) - 29 10 08 - 18:13

Van de klei naar de mosselen :) Ik durf ze alleen in een Franse kustplaats te eten. Dan weet je zeker dat ze vers zijn
boomkruiper (Email) (URL) - 29 10 08 - 19:19

Sluit me aan bij Jan K.

Vroeger nam ik in het najaar altijd een of twee keer een portie gebakken mosselen op de markt. Daarna was ik er dan weer voor een jaar zat van. Nu heb ik er al in jaren niet meer naar getaald.
Gelkinghe (Email) (URL) - 29 10 08 - 21:51

Als er een sausje bij zit zijn mossels best lekker. Maar dat is met veel vlees zo. Gemarineerd, sausje, juiste tijd gebakken maakt een wereld van verschil.
Mosselkweek is natuurlijk net zo min natuurlijk als melkkoeien!
Adolf (Email) (URL) - 29 10 08 - 22:01

Moet eerlijk zeggen, heb me nog nooit in de materie verdiept.
Maar 1x per jaar worden er hier mosselen gegeten uit de schelp, héérlijk.
En verder uit het zuur lust ik ze ook graag.
maha (URL) - 30 10 08 - 08:50

Ook hier wordt één keer per jaar mosselen gegeten,
gekookt in witte wijn en groenten.
Van mij moggen de mosselkwekers hun gang gaan.
thea (Email) (URL) - 30 10 08 - 09:08

Dat je een "foto-oog" hebt voor detail
Laat je hier maar weer eens zien Jetske..
Als ik kijk naar de 3e, 4e en5e foto.

groet Harry
H@@Pee (Email) (URL) - 30 10 08 - 21:16


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /

Spam is vervelend... En zo te voorkomen
 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.