Park en villa Rams Woerthe
Zaterdag 28 Juni 2014 om 17:56Het is alweer een tijdje terug dat mijn man en ik een wandeling maakten door het park "Rams Woerthe" in Steenwijk. We komen er weinig, eigenlijk te weinig, want het is een schitterend park. Vanaf de parkeerplaats bij de supermarkt, grenzend aan het park, had mijn man gezien dat ooievaars een nest hadden gebouwd in het topje van een boom. De top van de boom was door een storm gesneuveld. Je moet op onderstaande foto even goed kijken waar de ooievaar zit.

Met de telefunctie van de Sony kon ik de ooievaar dichterbij trekken. Het was nog wel lastig fotograferen, van welke kant ik de boom ook benaderde, iedere keer zaten er takken in de weg.

Wel een hoogstandje van de ooievaars, maar geen hoogstandje in fotografisch opzicht.

Omdat we daar toch waren besloten we om maar meteen een wandeling door het hele park te maken. Je kunt aan de frisgroene blaadjes wel zien dat de serie gemaakt is in het voorjaar.

Rams Woerthe wordt omgeven door een 10 hectare groot park in Engelse landschapsstijl, naar een ontwerp van Hendrik Copijn. In het park bevindt zich een lange slingerende vijver, parallel langs de oude, tegenwoordig afgedamde, Steenwijker Aa. Er zijn circa 45 verschillende soorten bomen een heesters te zien, onder andere beuken, linden, paardenkastanjes, moerascipressen en naaldbomen. Het park wordt gekenmerkt door de langgerekte vorm. In het park een eveneens langgerekte, uit drie delen bestaande vijver met fraai gemodelleerde oevers. In de vijver liggen diverse eilandjes. De vijver wordt omzoomd door een parkbos en omgeven door een stelsel van wandelpaden met hoofdpaden en zijpaden. In het park zijn natuurlijk hoogteverschillen opgeworpen. Op deze site staan alle details van het park en de aanwezige gebouwen beschreven.

Tegen het einde van de 19e eeuw ontstond er een nieuwe stroming in de bouwkunst. Ook in de landen om ons heen was deze trend zichtbaar. In Frankrijk sprak men van: " Art Nouveau" en in Duitsland van: " Jugendstil".

Het bouwwerk Rams Woerthe is daar een voorbeeld van. Het gebouw is gereed gekomen in 1899. De ligging temidden van vroegere weiden (woerthen) nabij de oude Ramsteeg verschafte de naam voor de villa.

Op onderstaande foto staat De Theekoepel. De Theekoepel is een werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking, zie deze site. De theekoepel kwam in 2010 in het nieuws vanwege een overval.
Op de achtergrond is de toren te zien van de Grote of Sint Clemenskerk

Opdrachtgever voor de bouw van deze villa was de houthandelaar J.H. Tromp Meesters. Het ontwerp kwam van de architectencombinatie A.L. van Gendt en Zonen uit Amsterdam, vooral bekend als architect van het Concertgebouw in Amsterdam. Tromp Meesters heeft het huis slechts negen jaar bewoond. In 1908 overleed hij op 53-jarige leeftijd. Zijn weduwe wilde er niet blijven wonen en verkocht in 1917 het pand aan de gemeente Steenwijk voor de prijs van 90.000 gulden.

Rams Woerthe diende van 1919 tot 1992 als gemeentehuis. Na die periode zetelden het bestuur en alle ambtenaren in het nieuwe gemeentehuis, een 500 meter verwijderd van Rams Woerthe. Vanaf het jaar 2000 is het gemeentebestuur terug gegaan naar Rams Woerthe en is nu in dit schitterend monument gehuisvest.
De begane grond doet dienst als cultureel centrum waarvan ook de prachtig ingerichte trouwzaal deel uitmaakt. Wij zijn daar in 1986 getrouwd.
In het gebouw, waar al vanaf 2002 een Kropkamer was, is sinds 2007 het Instituut Collectie Krop (ICK) gevestigd. In enkele zalen is een tentoonstelling over werk en leven van de uit Steenwijk afkomstige kunstenaar Hildo Krop Hildo Krop (1884-1970), bekend als stadsbeeldhouwer van Amsterdam, te bezoeken.
Het oorlogsmonument, te zien aan de rechterkant op de foto, is ontworpen door Hildo Krop.

Villa en park Rams Woerthe staan vermeld op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Vanaf de parkeerplaats bij de supermarkt zijn we het park aan de achterkant binnen gegaan. We wandelden door het park naar de hoofdingang, waar ik deze foto heb genomen.

Vanaf de hoofdingang wandelden we weer het park in en volgden nu het pad aan de noord-oostzijde. Aan deze kant van het hertenkamp bleven we wat langer stilstaan om de damherten vast te leggen. Het hertenkamp is 1,5 hectare groot en bestaat al sinds de aanleg van dit park in 1898.

We troffen het tijdens onze wandeling in het park, we kregen namelijk een mooie demonstratie van twee dames: "Hoe geef je brood aan de herten"...

Het kan met de hand, maar het kan ook met de mond.

Het jongere zusje pakte het wat voorzichtiger aan.

Dit meisje was bedreven in het voeren. Ze lette ook goed op dat ook de bescheiden herten een stukje brood kregen.



En als je dan zo druk aan het voeren bent, gaat vanzelf je eigen mond ook open.

Mochten jullie op bezoek zijn in de Kop van Overijssel, een bezoekje aan het park is zeker de moeite waard en vergeet dan niet om oud brood mee te nemen.