Home

Laatste logjes

Een nieuw weblog
Pantserjuffer met dauwdru…
Wespspin met prooi
Pareltjes ophangen
D-Day, Pointe du Hoc
Calvados in Normandië
De hommel, een kanjer in …

Laatste reacties

ada: Heerlijk je verwarmen bij…
antsje: Jammer dat het dan zo sle…
Fenny: Tja, dat weer hè! De kas…
Tiny: Jammer dat het zulk slech…
Henk Jonkvorst: Wat leuk, een eigen kas a…
Agnès: Wat heerlijk zo'n haardvu…
Sandra: tja, het weer kun je niet…
boomkruiper: Zo lekker bij het vuur zu…
Annemarie: Maakt het uit dat jullie …
Jan K. alias Afan…: Het was een goed plan van…

Categorieën

Bloemen, planten en bomen
Dieren
Diversen
Druppels
Gezin en familie
Het weer
Insecten
Koken en eten
Landschap en natuur
Macro-opnames
Onze tuin
Portret
Steden en dorpen
Vakantie
Vroeger

Archieven

Mei 2012
Apr 2012
Mrt 2012
Feb 2012
Jan 2012
Dec 2011
Nov 2011
Okt 2011
Sep 2011
Aug 2011
Jul 2011
Jun 2011
Mei 2011
Apr 2011
Mrt 2011
Feb 2011
Jan 2011
Dec 2010
Nov 2010
Okt 2010
Sep 2010
Aug 2010
Jul 2010
Jun 2010
Mei 2010
Apr 2010
Mrt 2010
Feb 2010
Jan 2010
Dec 2009
Nov 2009
Okt 2009
Sep 2009
Aug 2009
Jul 2009
Jun 2009
Mei 2009
Apr 2009
Mrt 2009
Feb 2009
Jan 2009
Dec 2008
Nov 2008
Okt 2008
Sep 2008
Aug 2008

Jetske Fotografie


Klik op de foto voor meer informatie.

Mailen?

Klik hier om een mail te versturen.

Rss etc.

Powered by Pivot - 1.40.6: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Als het regent in mei ...

Donderdag 31 Mei 2012 om 23:19

...is april voorbij. Mei eindigde slecht en juni begint te koud voor de tijd van het jaar, aldus de voorspellingen

Vandaag zakte mijn fotomaatje af naar de Kop van Overijssel voor een gezamenlijke fotokuier. Ik had een fotolocatie in gedachten waar ik ook nog niet eerder was geweest, namelijk Schokland. Echter vanaf het vroege ochtenduur viel de regen gestaag naar beneden. De temperatuur binnenshuis was 20 graden, maar toch voelde dat niet behaaglijk. Onze dochter was vandaag thuis en stelde, vóór de komst van Jan, voor om de houtkachel aan te doen en voegde meteen de daad bij het woord. En zo kwam het dat we vandaag ook niet veel verder zijn geweest dan die heerlijke houtkachel.


"Waarom plannen we dan een fotokuier op een regenachtige dag", vragen jullie je vast af. We leggen de agenda's naast elkaar, plannen een datum en hopen dat het met het weer wat meevalt, want tenslotte is het mei en geen november...


Tussen de buien door maakten we een rondje door de tuin en liet ik Jan onze "nieuwe" kas zien.
De voorbereiding voor deze kas liet ik zien in dit log. Vorige week was het dan zover, de tweedehands kas heb ik eigenhandig tijdens tropische temperaturen afgebroken. Voordat ik dat deed heb ik van alle onderdelen van de kas foto's gemaakt.


Met behulp van die foto's hebben mijn eega en ik de kas enkele dagen geleden hier weer opgebouwd. Het was een hele klus.
De kas is geen juweeltje, maar zo enigszins verscholen achter het groen is het acceptabel.


De kas bestaat uit aluminiumdelen en kunststofplaten en is 3.75 lang en 2.50 meter breed, kortom ruimte genoeg. De zaaibakjes die we al hadden vallen nu nog in het niet. Behalve dat mijn eega heerlijk kan koken, heeft hij ook groene vingers, vanaf nu kan hij zich dus helemaal uitleven in deze kas. Zijn assortiment verse kruiden zal zeker worden uitgebreid.


Aan het begin van de avond werd het droog en brak de bewolking een beetje open.


Vrijdag hoop ik weer bij jullie langs te komen. Vandaag (donderdag) heb ik genoeg computerwerk gedaan. Ik heb ongeveer 240 foto's. "door de handen" gehad. Dat heb je als je in RAW fotografeert.

Prachtig weer

Dinsdag 29 Mei 2012 om 22:23

Wat hebben we een aantal weken toch prachtig weer gehad. Het verveelde mij nog helemaal niet. De hele dag als het enigszins kon lekker buiten bezig zijn en 's avonds heerlijk buiten eten. En daarbij genieten van het leven in en rond de vijver.


De eerste juffer die ik dit jaar in eigen tuin vastlegde, was de (denk ik) watersnuffel. Er vlogen er meerdere en de één was nog drukker dan de ander.
P.s. De juffer is volgens Geert waarschijnlijk een mannetje Azuurwaterjuffer. Geert, dank voor je correctie.


Ik hoop dat het mooie weer na de komende dip weer snel terugkomt.

Pinksteren

Zondag 27 Mei 2012 om 23:08

Dit weekend vieren we Pinksteren. Op deze vijftigste dag na Pasen, de laatste dag van de paastijd, wordt in de christelijke kerken herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. Deze geschiedenis wordt beschreven in het Nieuwe Testament. Op wat later de Eerste Pinksterdag is gaan heten gebeurde volgende. De gelovigen waren in een huis bijeen toen er binnen plotsklaps een geluid van een grote windvlaag zich voordeed...


...en er een soort vlammen verschenen die zich boven de hoofden van de aanwezigen verspreidden - beter bekend als "vurige tongen". De gelovigen werden met de Heilige Geest vervuld en begonnen buiten het huis op luide toon het evangelie in allerlei vreemde talen te verkondigen met als gevolg dat er een grote massa mensen afkomstig uit allerlei windstreken op hen afkwam. De apostel Petrus nam vervolgens het woord en hield een lange toespraak waarna er ongeveer drieduizend mensen zich bij hen aansloten.


Pinksteren is een feest waarbij in vele kerken door (jonge) mensen belijdenis van het geloof wordt afgelegd. Zo mochten ook wij vandaag daar getuigen van zijn. De dochter van onze vrienden deed vandaag met zes andere jongelui belijdenis. Het was een prachtige en feestelijke dienst. De jongelui hadden zelf het thema, de bijbeltekst en de liederen uitgekozen. Het thema was: "Stromend water". We zongen o.a. dit lied uit de bundel Opwekking.

Bron van levend water, ontspringt nu in mij
Zend uw Geest, o Heilig God,
en maak mij vrij
van elke situatie
die mijn hart bezwaart
'k Geef mijn last aan U
die heel mijn ziel bewaart.


Ik wens jullie allemaal een fijne tweede pinksterdag toe.

Meikever

Vrijdag 25 Mei 2012 om 23:53

Het is nu de tijd voor de meikever. Als we bij het vallen van de duisternis buiten zitten kijken we gefascineerd naar hun vliegbewegingen. Het aantal meikevers verschilt in onze tuin van jaar tot jaar. Meikevers komen met name voor bij eiken en beuken. Het valt ons op dat de meikevers vooral rondvliegen rond de krulhazelaar.



De meikevers vliegen met name in de maand mei. Doordat de temperatuur dan wat hoger is, komen volwassen kevers uit de grond om zich voort te planten. Dit doen ze, nadat ze zich één tot twee weken volgegeten hebben met bladeren. De periode dat we de meikever zien is zeer kort, een kever leeft dan nog maar twee weken. Zeker wanneer je weet dat een kever voordat hij uit de grond komt, twee tot drie jaar onder de grond heeft geleeft!
De larven van de meikever noemen we ook wel engerlingen. Deze larven leven onder de grond en eten vooral wortels van gewassen op. Op deze wijze hebben de larven vroeger flinke schade aangericht, wortels van gewassen en zelfs van complete grasvelden werden zo aangetast dat de planten allemaal afstierven.

Een dartele vlinder

Donderdag 24 Mei 2012 om 00:14

Een vlinder die momenteel veelvuldig rondvliegt in onze tuin is het oranjetipje. Het is een dartele vlinder, toch is het gelukt om een exemplaar vast te leggen.


Ik gun me op het ogenblik niet veel tijd om te fotograferen in de tuin, als ik in de tuin ben dan ben ik meestal bezig met de bestrating als voorbereiding voor de komende tuinkas. En tussendoor geniet ik dan van de aanblik van de dartelende vlinders door onze tuin.

In vogelvlucht

Zondag 20 Mei 2012 om 20:56

Het was vandaag een prachtige voorjaardag. Vanmiddag posteerde ik mij een tijdje met camera op ons terras om te proberen de voerende koolmezen in vogelvlucht vast te leggen. De vleugelslag zie je overigens zo niet door de zoeker, maar pas later op de computer.


Ik keek door de zoeker en mijn eega zat op een ander deel van het terras. Iedere keer als de koolmees aan kwam vliegen riep mijn eega: "Daar komt ie", vervolgens begon ik dan te klikken.


En zo kun je 150 foto's weggooien en houd je er 4 acceptabele aan over.
Op onderstaande foto lijkt het net alsof ze het eten aan elkaar over geven, maar dat was niet het geval. Ze kwamen bijna met elkaar in botsing, de één ging er net uit, terwijl de volgende erin wilde.


De sluitertijd was heel kort, gemiddeld 1/1600. Bij deze laatste foto ging ik nog wat meer onder het nestkastje zitten zodat de toppen van de boom er niet bij op zouden komen. Dat maakt het beeld net wat rustiger.

Subtropische tuin

Vrijdag 18 Mei 2012 om 19:48

Ik neem jullie nog even weer mee naar Turkije, we gaan een fotorondje maken door de tuin van ons residence c.q. hotel.












We konden kiezen uit 7 zwembaden.


De tuin stond vol met papegaaiplanten.




Een waterpijpje roken?


De tuin was aangelegd in Indonesische stijl.


Het was 1 mei. Die avond zou er een groot spektakel zijn in de tuin van ons hotel, vanwege de opening van het seizoen. De voorbereidingen waren in volle gang, kosten noch moeite werden gespaard.


De koelers en de flessen voor de cocktails stonden klaar.


En een spektakel was het zeker die avond.

Bloemen in de berm

Maandag 14 Mei 2012 om 21:06

"Al bijna zes jaar trekken mijn fotomaatje en ik er regelmatig samen een dagje op uit om afwisselend in Fryslân en in de kop van Overijssel wat natuurfoto’s te maken. Vandaag was Drachten onze uitvalsbasis. Op basis van het weerbeeld en de gesteldheid van mijn benen stelde ik voor om er een dagje met wat bermtoerisme van te maken", schreef Jan op zijn weblog. Ideaal zo'n fotomaatje, zelfs zijn tekst kan ik gebruiken. :-)

Na de koffie en de heerlijke, door Aafje, gebakken kruidcake lieten we Aafje alleen om onze gezamenlijke fotokuier te beginnen. Het was een goed idee van Jan om naar de berm vol met bloemen te rijden bij het Weinterper Skar.


Het was niet echt zonnig en er was veel wind, een lastige combinatie voor macrofotografie. De hoeveelheid licht viel echter enorm mee. Ik had mijn Canon 20D (van een vorige fotosessie) nog op ISO 800 staan en in mijn venster zag ik dat het diafragmagetal bij een sluitertijd van 1/125 erg hoog was oftewel een hele grote scherpte/diepte. Daarbij krijg je dan een rommelige achtergrond waarbij het onderwerp niet echt centraal staat.


Het ISO getal kon dus wel flink naar beneden evenals het diafragmagetal. Dat gaf in ieder geval al een veel egalere achtergrond.
En het ging niet ten koste van de scherpte van de grijze variant van de Jackson 5


Genoeg uitgebloeide paardenbloemen gezien, daar kwamen we tenslotte niet voor, want die hebben we in de Kop van Overijssel ook wel. ;-)


We kwamen dus hiervoor, de brede orchis.








En dan nog een beestje met de te lange benen in de nek.


Het fluitekruid van bovenaf, het lijkt zo wel een fijn gehaakt kleedje.


Jan heeft op zijn weblog een aantal prachtige macro-opnames geplaatst van zweefvliegen op fluitekruid. Die van mij staat daarbij in de schaduw.

Koolmees aan het voeren

Maandag 14 Mei 2012 om 16:37

In onze tuin zijn alle nestkastjes dit jaar bezet. Op het terras hangt een nestkastje waarin koolmezen zijn gesetteld.

Avondrondvaart door De Wieden

Zaterdag 12 Mei 2012 om 15:30

Op de al eerder genoemde dienstenveiling van onze kerk had ik ook een avondrondvaart door De Wieden gekocht.
Vrijdagavond was het dan zover, tegen half acht gingen we aan boord bij Jan in het dorpje Dwarsgracht.


Met een rustig gangetje trokken de huizen aan ons voorbij, de een wat ouder...


...en de ander wat mooier.


We troffen het enorm met het weer, we kregen de hele avond prachtige luchten te zien. Op de foto een stukje afgeplagd rietland.


Jan liet ons uitstappen op een stuk land wat bezaaid was met bloemen. Het advies om laarzen aan te doen was hiervoor niet voor niets, heerlijk zompen door de kragge. Vooral de geur erbij vind ik zo heerlijk. Voor mij is dat een stukje nostalgie, omdat ik vroeger vaak met mijn vader mee ging naar het rietland.


Vroeger woonden er in Dwarsgracht vele beroepsvissers, nu woont er nog 1 visser. In zijn tuin staan nog vele "Foekestok'n te wachten voor gebruik. Deze stokken worden gebruikt om de fuiken in het water op de plaats te houden.


Jan maait in het winter zijn riet, in het voorjaar bindt hij dit riet op tot kleine bosjes en in de zomer maait Jan de percelen voor natuurmonumenten. Het buitenwerk het gehele jaar door, klinkt voor ons geweldig, maar ook hierin geldt dat het gras van de ander vaak groener lijkt...


Veenpluis.


Achter ons zag de lucht er soms dreigend uit, maar we hebben geen spat regen gehad. De zon kwam er juist regelmatig bij.


Wij gingen in de boot vaak opstaan en belemmerden daarbij het zicht van Jan. Op onze vraag of we teveel in zijn gezichtsveld stonden merkte Jan op: "Is geen probleem hoor, ik kan deze sloten ook met de ogen dicht bevaren".


Wel een raar gezicht als je midden in het natuurgebied een verkeerslicht ziet. Op deze plaats kan men een schot oplaten en uiteraard gaat het licht dan op rood. Het water hierachter is enorm helder en dat wil men graag zo houden. Als het noodzakelijk is om bij een lage waterstand water vanuit het IJsselmeer het gebied in te pompen dan wordt het schot naar boven (het schot rust nu op de bodem) gedaan. Dit is omdat het water van het IJsselmeer vies is.


Dit is niet het enige schot, rond het gehele gebied zijn deze voorzieningen geplaatst. Jan vertelde ons dat het niet afdoende is gebleken, het vieze water vindt zich, ondanks de schotten, toch een weg naar dat gebied.


Het hoeft hier vast geen betoog dat wij tijdens de rondvaart enorm genoten. We zagen watervogels, reeën, ooievaars, een nest van een nijlgans en een muskusrattenval en nog veel meer.


Een kenmerkend beeld in dit gebied: bossen riet die wachten op vervoer naar huis, een werkeloze watermolen en een oude tractor die water op het rietland pompt.


De zon zakte langzaam achter de wolken.


Ik was blij met mijn handschoenen, fleecevest en jas. Ik had zelfs nog 2 reservejassen in de tas, die ik kon aanbieden aan een jonge fotografe die het koud had.


In pastel.


En na deze prachtige tocht wachtte ons bij de gastvrouw warme koffie en wat lekkers erbij.


Tot slot nog een korte impressie op film. Het was dus geen fluisterboot, maar met deze 15 pk konden we in ieder geval tussen de fotostops door vele kilometers afleggen.


Jan en Henny, ontzettend bedankt voor deze geweldige avond.
Vanochtend had om 6 uur had Jan een rondvaart met de tweede groep. Ook toen troffen ze het goed met het weer.

De stand van zaken na de vakantie

Maandag 07 Mei 2012 om 21:31

Het mooiste van het thuiskomen vinden we altijd een rondje door de tuin en zien hoe alles gegroeid is en bloeit. De appelbloesem is zelfs al op z'n retour. Het verraste ons aangenaam dat er zoveel bloesem aan de fruitbomen zit, we dachten dat de fruitbomen na de enorme oogst van vorig jaar wel een beurtjaar zouden hebben.
Ook zijn er enkele teleurstellingen in de tuin, de vijg is doodgevroren evenals de vlinderstruiken en de meeste bamboe. Er is van 't winter een rare vorst geweest.


Onze schildpadden waren tijdens de vakantie niet weggelopen. Dat is ons namelijk vorig jaar tijdens de voorjaarsvakantie overkomen.
Dit zijn dus twee nieuwe exemplaren, de andere waren spoorloos verdwenen


Het was vandaag een prachtige voorjaarsdag en alsof ik dat al heb gevoeld, ik stond om half zeven al naast mijn bed. Op mijn vrije dag wilde ik namelijk heel veel doen. Tijdens het snoeien van de klimhortensia en het wassen van de ramen zag ik dat er luis zat op de hulst. En waar luis zit zijn ook mieren. De luizen werden driftig gemolken. Het viel nog niet mee om die vlugge melkers scherp op de foto te krijgen.


Vele mensen hebben een huiskat, welnu wij hebben een tuinkat. Al een jaar bezoekt dit beestje (zonder eigenaar) onze tuin. De poes eet mee met de kippen en drinkt uit onze vijver. Het is een zachtaardig beestje die geen kip en vis kwaad doet. Toen ik zo druk was met het vastleggen van de luizen en de mieren kwam ze langslopen en keek me verbaasd aan.


Vanmiddag heb ik een grote klus aangepakt. Het zandbed waar de tuinkas komt was goed ingeregend en nu was het tijd om deze waterpas te maken. Het bestaande tuinpad moest in verband met de nieuwe kas opgeschoven worden. De koppelstones lagen al een paar maanden in de borders te wachten.


Vandaag was het dan zover, op een egaal zandbed kon ik de koppelstones gemakkelijk neervleien.
Onze zoon maakte de foto.


Op het zandbed naast het pad komen grindtegels te liggen als ondergrond onder de kas. In de kas werken we dus niet in de volle grond maar gaan we alles verbouwen en zaaien in potten en zaaibedden. En het geheel zal zoveel mogelijk geplaatst worden op stahoogte.

Opnieuw in het luchtruim

Maandag 07 Mei 2012 om 08:04

Tien dagen geleden eindigde ik hier met een serie vanuit het vliegtuig, vandaag begin ik weer met een serie vanuit het luchtruim. Deze keer ging onze reis naar Turkije. Onze zoon zat tijdens de heenreis bij het raam, het laatste gedeelte mocht ik bij het raam zitten om een aantal foto's te maken.

In Nederland is ieder stukje van de aardbode ingevuld, zoals is verteld in de de serie die ik al eerder noemde. In Turkije is dat wellicht anders. Op onderstaande foto vliegen we over Lake Burdur.


De stad Antalya komt in zicht, we moeten echter een ruime boog maken boven de Middellandse zee alvorens te landen op het vliegveld van Antalya.




We hadden een plaatsje vrij dicht achter de vleugel, nog altijd beter dan precies boven de vleugel. Nu konden we wel heel mooi volgen wat de vleugel deed bij de landing. Er schoven lamellen steeds verder naar buiten en bogen naar beneden, een indrukwekkend gezicht.


We waanden ons, door de vele kassen, even boven Aalsmeer. Turkije heeft ook heel veel verbouw in kassen. De kwaliteit van die kassen is niet te vergelijken met die in Nederland, de kassen zijn vaak gemaakt van zacht plastic en zijn ook vaak stuk. Maar met een dergelijk klimaat zal dat vast geen ramp zijn.


Bij deze aanblik wisten we dat we niet op Schiphol waren geland.


Dit was onze villa op de bovenverdieping met een woonkamer en twee slaapkamers met allebei een eigen badkamer. Een "eigen" trap bracht ons naar een plateau in het zwembad. Dat plateau moesten we delen met onze naaste buren, maar dat was geen probleem want in de eerste helft van de week hadden we geen buren en in de tweede helft van de week hadden we buren die mensenschuw waren. ;-)


En zo zag het eruit vanaf ons balkon. Onze dochter is hier zowaar nog even aan het leren voor het komende examen.


En alles was inclusief. Het geheel zag er zeer verzorgd uit.


We hebben een supermooie vakantie gehad. De temperatuur en de lage luchtvochtigheid is daar in het voorjaar zo heerlijk, als je wilt kun je daar 24 uur per dag buiten leven. Het was dus wel even schrikken toen we zaterdag op Schiphol naar buiten stapten.


De komende tijd laat ik hier series zien van ons verblijf aldaar. Ik ben al begonnen met het bijlezen en foto's bekijken op jullie weblogs en zal dat de komende dagen tussen de werkzaamheden thuis door vervolgen.