Home

Laatste logjes

Een nieuw weblog
Pantserjuffer met dauwdru…
Wespspin met prooi
Pareltjes ophangen
D-Day, Pointe du Hoc
Calvados in Normandië
De hommel, een kanjer in …

Laatste reacties

klaproos: oh oh Jetske, dat word…
marjolein vh pl/m…: Ja hoor, ga meteen zo kij…
Joke: Ja ik kwam ze ook tegen. …
Joke: Goed gelukt Jetske, vroeg…
Joke: Zeker Jetske, ga direct g…
Henk Jonkvorst: Mooi. Een nieuwe blog met…
Henk Jonkvorst: Een klamme nevelige ochte…
leo: Iek...wat eng....
willy: een schitterende eerste f…
Henk Jonkvorst: Het zijn beiden webfoto's…

Categorieën

Bloemen, planten en bomen
Dieren
Diversen
Druppels
Gezin en familie
Het weer
Insecten
Koken en eten
Landschap en natuur
Macro-opnames
Onze tuin
Portret
Steden en dorpen
Vakantie
Vogels
Vroeger

Archieven

Aug 2019
Jul 2019
Jun 2019
Mei 2019
Apr 2019
Mrt 2019
Feb 2019
Jan 2019
Dec 2018
Nov 2018
Okt 2018
Sep 2018
Aug 2018
Jul 2018
Jun 2018
Mei 2018
Apr 2018
Mrt 2018
Feb 2018
Jan 2018
Dec 2017
Nov 2017
Okt 2017
Sep 2017
Aug 2017
Jul 2017
Jun 2017
Mei 2017
Apr 2017
Mrt 2017
Feb 2017
Jan 2017
Dec 2016
Nov 2016
Okt 2016
Sep 2016
Aug 2016
Jul 2016
Jun 2016
Mei 2016
Apr 2016
Mrt 2016
Feb 2016
Jan 2016
Dec 2015
Nov 2015
Okt 2015
Sep 2015
Aug 2015
Jul 2015
Jun 2015
Mei 2015
Apr 2015
Mrt 2015
Feb 2015
Jan 2015
Dec 2014
Nov 2014
Okt 2014
Sep 2014
Aug 2014
Jul 2014
Jun 2014
Mei 2014
Apr 2014
Mrt 2014
Feb 2014
Jan 2014
Dec 2013
Nov 2013
Okt 2013
Sep 2013
Aug 2013
Jul 2013
Jun 2013
Mei 2013
Apr 2013
Mrt 2013
Feb 2013
Jan 2013
Dec 2012
Nov 2012
Okt 2012
Sep 2012
Aug 2012
Jul 2012
Jun 2012
Mei 2012
Apr 2012
Mrt 2012
Feb 2012
Jan 2012
Dec 2011
Nov 2011
Okt 2011
Sep 2011
Aug 2011
Jul 2011
Jun 2011
Mei 2011
Apr 2011
Mrt 2011
Feb 2011
Jan 2011
Dec 2010
Nov 2010
Okt 2010
Sep 2010
Aug 2010
Jul 2010
Jun 2010
Mei 2010
Apr 2010
Mrt 2010
Feb 2010
Jan 2010
Dec 2009
Nov 2009
Okt 2009
Sep 2009
Aug 2009
Jul 2009
Jun 2009
Mei 2009
Apr 2009
Mrt 2009
Feb 2009
Jan 2009
Dec 2008
Nov 2008
Okt 2008
Sep 2008
Aug 2008

Jetske Fotografie


Klik op de foto voor meer informatie.

Mailen?

Klik hier om een mail te versturen.

Rss etc.

Powered by Pivot - 1.40.6: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Welgeteld één koolmee… | Home | Merskenheide »

Custard

Dinsdag 25 Januari 2011 om 10:09

Het lijkt op een volgende opdracht van school na de wasopdracht, maar dat is het niet. Sinds kort heeft onze zoon de custard ontdekt. Van zijn vader heeft hij geleerd hoe hij het moet klaarmaken.
Voor mij is het een jeugdherinnering. Vroeger aten we iedere zondag groentensoep met als nagerecht custard. Voor ons als kinderen betekende het om de beurt kleine gehaktballetjes draaien voor de soep en slagroom kloppen voor de custard.

Onze ervaren zoon bereidde samen met zijn neven de custard. De kleinste bestudeerde eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking...


"Zo, wat moet er veel suiker bij", was de reactie van Hein.


En natuurlijk moest er ook even geroken worden. Dat zit overigens in de genen hoor, wij zijn allemaal erg geurgevoelig. :-)


Joris mocht ook even roeren.


En nog een keer ruiken.


De melk werd opgewarmd. Tijdens de eerste, koude fase mocht Joris ook nog even roeren. Dat is het voordeel van een inductiekookplaat, er is geen open vuur en als je de pan eraf haalt is de plaat met een aantal tellen afgekoeld. Voor kinderen dus veiliger.


Op het moment dat de pan echt warm werd, zette onze zoon de pan ver bij Joris vandaan.


Joris volgde nauwlettend alle verrichtingen van zijn grote neef. Ik hield toezicht via de zoeker.




Blijven roeren is het devies om zo te zorgen dat het niet aanbrandt.


De kok ruikt en kijkt wat bedenkelijk, zal het toch nog gaan aanbranden?


Het liep goed af. Er werd niet gewacht totdat het pudding was geworden. De beide jongens mochten allebei één hap voorproeven.


Ze waren tevreden over het resultaat. Ze verdeelden de warme vla over de schaaltjes en met een dot slagroom erop hebben we met z'n allen heerlijk zitten smullen.


Bovenstaande was de tweede en geslaagde poging van de dag. Eerder op de dag was het mislukt. De pan zag er nadien zo uit en de custard ging naar de kippen. Koken is nog niet zo eenvoudig.


En met behulp van "Oma weet raad" is ook deze pan weer schoon geworden.
Op genoemde site stond deze tip van een student, wel heel treffend: "Als je niet meteen de afwas wil doen na het eten kan je het beste je etensresten gewoon laten liggen (hoe meer hoe beter) en op de pan, de deksel erop. Het gaat zo wel snel schimmelen maar als je gaat afwassen bent je zo klaar; ik verzeker je: Er is niets aangekoekt..." Dus daarom staan er in een studentenhuis allemaal pannen met schimmel in de keuken. ;-)


13 reacties

:-p Jammie. Als ik custardvla maak, maak ik het altijd in de magnetron: brandt nooit aan, kan hoogstens overkoken.
Hendrika (URL) - 25 01 11 - 10:46

Custardvla: mmmmmm, heerlijk. Leuke fotoreportage! Wat zijn de zonen van Jantine en Pieter al weer groot.
Friedeke Vervoorn-Helleman (URL) - 25 01 11 - 11:06

Dat is al heel lang geleden dat ik custard gegeten heb. Met een diabeet in huis en iemand die te zwaar is, is deze lekkernij niet bepaald goed te noemen. Maar daar hebben de slanke neven (en moeder) geen last van.
Zoals bij 'oma' ook gezegd wordt, wat water in de pan met wat vaatwasmiddel en dat even laten koken. Succes gegarandeerd.
Hanny (Email) (URL) - 25 01 11 - 11:18

Wat leuk dat de knapen custardvla maken. Het zit er al jong in
Ook mijn moeder maakte dit op zondag en dan mochten wij de kom uit likken waarin de custard was gemaakt. Zo zoet
ik moet er nu niet meer aan denken.
antsje (Email) (URL) - 25 01 11 - 11:43

Custardpudding ... Dat herinner ik me alleen nog uit een heel grijs verleden. Is dat niet dat spul dat de neiging had om nogal te gaan klonteren, of is dat weer wat anders?
Leuk om te zien hoe Joris de verrichtingen volgt. :-)
Volgens mij heeft DJ voor keukenwerk geen opdracht van school nodig.
Jan K. alias Afanja (Email) (URL) - 25 01 11 - 12:02

Wat een leuk verslag
Heerlijk om dit weer te zien doen.
Die jongen van jou is superhandig.
En custard is maizena met een geurtje en kleurtje...
Ergens op www bij Het Klokhuis is een filmpje over maizena/custard, wat je er allemaal mee kan doen en waarom het zo gauw weer uitvloeit. Maar dat is ruim 15 jr geleden !!
Dag
marjolein vh pl. (Email) (URL) - 25 01 11 - 12:34

heerlijk jetske, dat brengt me terug naar mijn kindertijd:-)
mijn moeder maakt dat ook graag en veel :-)
en wij smulden ook het liefst van de warme pudding,
wauw wat een lekkernij,
van dit smullen kun jij nog jaren nagenieten:-)
klaproos (Email) (URL) - 25 01 11 - 16:15

Ik ken het wel van vroeger, dat was toch van die pudding waar altijd zo'n dikke vel op kwam ?
Griezel er nog van...;-)
Griesmeel met vruchten maak ik wel eens, jammie.
Leuk dat hun zo samen aan het koken zijn, met slagroom zal het wel smaken.
Wat een tip van oma, bah.
Maar je ziet idd in weleens bij studentenhuizen een supermarktwagen met afwas op het balkon staan..toen niet bij mijn kinderen gelukkig.
Ik hoorde dat ze zo'n kar gewoon onder de douche zetten, kan het me niet voorstellen maar ze zijn er toe in staat.
Getver.
Tiny (Email) (URL) - 25 01 11 - 19:23

mmm, lekker zelfgemaakte vla (van eigen verse melk). En dat ruikt heerlijk. Wij vinden het op koude dagen ook warm zo lekker. En probeer maar niet vla uit een pak op te warmen want dat is echt vies.......
Sandra (Email) (URL) - 25 01 11 - 23:39

Die drie mannen openen samen nog wel eens een restaurant, zie ik in mijn glazen bol. Maar mag ik even een tip kwijt? Als je pudding kookt, maakt niet uit welke soort, haal dan de pan met de kokende melk even van de warmtebron als je 'het aangemaakte papje' erbij doet. Intussen moet je uiteraard goed bljven roeren. Als alles gemengd is, zet dan pas de pan weer op de warmtebron en brengt de boel weer LANGZAAM aan de kook. Het scheelt je een hoop werk.
Wieneke (Email) (URL) - 26 01 11 - 09:11

Leuk, je foto verhaal. Vooral de uitdrukkingen op het gezicht spreekt boekdelen. En wat maakt dat veel los bij iedereen. Ook bij mij, want na er jaren ervan gegruweld te hebben, lust ik het sinds een week of twee.
Mijn Beppe maakte het elke zondag als toetje, met een heel dikke vel!!!!!! :-( Ik kon daar vreselijk tegenop zien, want er was altijd commentaar dat ik dat niet lustte. Mijn man lust het graag en maakt het ook regelmatig, zonder vel!(Een laagje keukenfolie erop leggen als het afkoelt) Maar toch lustte ik het niet. De herinnering zat me in de weg. Maar nu zijn ook de kinderen er gek op. Dus onder druk van hun toch maar weer eens geproefd. En jawel hoor; 40 jaar en eindelijk lust ik custard. Maar wel koud hoor, er zijn grenzen;-)
karin (Email) - 26 01 11 - 22:51

Aaaahhhh custrad...lekker ....

Je hebt er een prachtige fotoserie van weten te maken Jetske
Voor mij sprigen de foto's van het aanzetten van de afzuigkap
en de één na de laatste er echt uit......
H@@Pee (Email) (URL) - 27 01 11 - 21:56

Wat een leuke serie! Heerlijk stel zo.
Ik dacht dat niemand meer custard maakte, in de winkel moet je het altijd zoeken op de onderste plank.
aargh (Email) (URL) - 28 01 11 - 22:12


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /

Spam is vervelend... En zo te voorkomen
 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.