Kuinre
Woensdag 31 Maart 2010 om 14:51Het dorp Kuinre ligt in het noordelijkste puntje van Noordwest Overijssel. Op een steenworp afstand van Kuinre liggen de provincies Friesland en Flevoland.
De geschiedenis van Kuinre voert terug tot het jaar 1196. Het voert te ver om in dit log te pogen in vogelvlucht ruim 800 jaar geschiedenis te schrijven daarom verwijs ik naar deze interessante site.
Het verhaal op deze site eindigt met dit epiloog: Met de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 kwam een einde aan de geschiedenis van Kuinre als havenplaats. De bewogen historie van Kuinre kan in veel opzichten model staan voor het wel en wee van vele dorpen en steden langs de Zuiderzeekust. Armoede en rijkdom wisselden elkaar af, recht en onrecht, oorlog en vrede en het ritme daarvan in de tijd werd bijna altijd bepaald door de zee. De Zuiderzee, het Almere en de naamloze wateren in een nog schimmiger verleden waren even vaak bron van grote welvaart als oorzaak van dood en verderf.
In mei 1939 was Kuinre even landelijk nieuws. Kuinre wilde graag bij Friesland gaan horen.
Het was de bewoners een doorn in het oog, dat de haven van Kuinre ontoegankelijk was geworden door verzanding. Men wenste een waterwegverbinding met andere streken om de economische vaart er in Kuinre in te brengen. De Provinciale Weg, achter Kuinre verkeerde in 1939 in een ergerlijke toestand van verwaarlozing. Daardoor was Kuinre voor een groot deel geïsoleerd van het overige deel van de Noordwesthoek van Overijssel. Ook de waterleiding in Kuinre functioneerde niet goed. De druk was regelmatig te laag, ondanks de aanwezigheid van een prachtige nieuwe watertoren in Kuinre. Op deze site staat het hele verhaal over 1939 met foto's uit die tijd.
Een week geleden moest ik met een aantal jongens uit groep 8 naar Kuinre. De jongens mogen daar, in het kader van scholierensport, gedurende vier weken volleybaltraining volgen.
Nadat ik in de sportzaal enkele foto's had gemaakt, liet ik de bal de bal en maakte tijdens dat uur een wandeling door Kuinre.
Dit bord vertelt iets over de recente geschiedenis van het dorp.
De in 1989 gebouwde sluis. Het is wel jammer dat achter de sluis een vaste brug ligt, met een hoogte van 2,65 meter. Dat beperkt toch wel de pleziervaart tussen de Linde en de Tjonger.
De PKN kerk Kuinre, inclusief toilet...
Henric de Cranestraat, de hoofdstraat en tevens winkelstraat van Kuinre. Een showroom.
Mooie gevels.
Een collectie uit grootmoeders tijd.
De Waag. Een waag is een gebouw waar in vroegere tijden goederen gewogen konden worden. Het woord werd vroeger ook geschreven als waeghe of waech. Het recht om een waag te bezitten was een van de stadsrechten die een stad kon verkrijgen. Handelaren werden dan verplicht om hun producten die per gewicht werden verkocht, in de stadswaag te laten wegen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld kaas en boter. Daarbij gold vaak een minimum gewicht van 10 pond. Het gebruik van een waag bevorderde natuurlijk de eerlijke handel. Dit was onmisbaar voor de betrouwbaarheid van de stad als handelscentrum.
Aan het gebouw hing de uitslag van een enquête over het slaan van de klok. Dat is nog eens een democratische actie.
Met de voorkant van je huis aan de hoofdstraat wonen en met je tuin aan het water, de Linde. Wat een luxe.
Ook in Kuinre kennen ze graffiti...
De in 1933 gebouwde watertoren werd in 2004 verkocht aan een projectontwikkelaar.
Het was een leuke wandeling. Kuinre is eigenlijk veel mooier, dan dat ik mij uit mijn kindertijd kan herinneren.