Fotograferen in RAW
Donderdag 15 Januari 2009 om 14:47Een paar jaar geleden begon ik met de digitale fotografie. Een spiegelreflex camera (analoog) hadden we al jaren in ons bezit. Bij onze eerste spiegelreflex moest je zelf alles nog instellen. De pas gekochte digitale spiegelreflex camera had zoveel mogelijkheden, dat ik eerst maar begon te fotograferen in de automatische stand. Want met zoveel mogelijkheden zag ik door de bomen het bos niet meer.Op verschillende fotosites bewonderde ik de foto's van anderen. Eén fotowebsite en fotoweblog sprak me erg aan. De manier van fotograferen, de manier van schrijven, ik dacht bij mezelf: "Stel je voor dat ik eens zo zou kunnen leren fotograferen". Na lang aarzelen durfde ik een keer een reactie te plaatsen op dat weblog. Via de mail stuurde ik wel eens wat foto's op. En die werden dan voorzien van opbouwende kritiek en met hier en daar een kleine aanpassing weer teruggestuurd. En zo is de titel "Leermeester" ontstaan.
In de begintijd had ik helemaal geen verstand van archiveren, archiefprogramma's, converteren en bewerken in Photoshop. In de afgelopen twee jaar heb ik dat allemaal geleerd van mijn leermeester. Met een eindeloos geduld en op een hele rustige manier heeft Jan mij al die stappen geleerd. Daarnaast ben ik doorgegaan met het leren kennen van mijn camera. Fotograferen in de automatische stand doe ik al lang niet meer.
Er was echter één hele belangrijke stap die ik nog steeds niet had genomen, namelijk het fotograferen in RAW. Jan kon me daarbij ook niet helpen, want zijn camera heeft die mogelijkheid niet. Ergens op een fotowebsite heb ik mijn wens geventileerd en daarop kwam Maha met een linkje naar een fotosite van Raym. Deze fotosite laat niet alleen prachtige foto's zien, maar ook nog eens hele duidelijke omschrijvingen over de technische kant van het fotograferen.
Met behulp van de duidelijke omschrijvingen van Raym heb ook ik nu de stap kunnen nemen om in RAW te gaan fotograferen. Het belangrijkste voordeel is dat je achteraf de belichting nog kunt regelen. Verder kun je nog veel meer zaken bijstellen, maar die aanpassingen kun je ook doen in een ander fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop. Ik gebruik RAW en Photoshop niet om een onnatuurijke foto te creëren, maar juist om de natuurlijke kleuren weer terug te brengen in de foto. Tijdens het fotograferen wil de camera nog wel eens negatief worden beïnvloed door de atmosfeer, zonlicht, sneeuw etc. Bij het fotograferen bij fel zonlicht moet je vaak een stop onderbelichten. Maar als je dan weer net een foto neemt met meer schaduw, wordt je foto weer te donker. En zo zijn er vele steeds wisselende omstandigheden.
Hieronder heb ik foto's geplaatst waarbij de eerste foto onbewerkt is en de tweede foto is aangepast in RAW en zo de natuurlijke kleur heeft teruggekregen zoals het onderwerp zich rond het middaguur liet presenteren in het een zonnetje in onze tuin.
Een passiebloem in de knop die door de vorst niet meer tot bloei kwam.
Bloemetjes van een struik die behoort tot de Japonica familie. Maar die familie is erg groot.
Een knop aan de Magnoliaboom.
Uigebloeide bloemen van de vlinderstruik.
Een New Hampshire kip, die wat meer overzicht heeft door bovenop een struik te gaan zitten.
Het is echt niet zo dat alle foto's bewerkt moeten worden met een RAW programma. Vaak kun je ook die stap overslaan en kan de RAW foto direct omgezet worden in een JPEG bestand. Het is voor mij nog even een weg vinden in het eigen maken van deze stappen en het archiveren. Weer een nieuwe uitdaging, altijd weer leuk.