Vrijdag 26 April 2019 om 20:44
Afgelopen week tijdens de voorlopig laatste mooie lentedag was ik te gast bij mijn fotomaatje in Fryslân. Jan nam mij mee naar De Alde Ie ten westen van Gorredijk. We gingen specifiek naar het plas-dras gebied in de hoop er weidevogels te kunnen spotten. De plas-dras weilanden waren helaas uitgedroogd. Hoe we ook naar alle windstreken speurden, er was geen weidevogel te bekennen.

Jan was een tijdje aan het spelen voor een fotoserie voor Skywatch Friday, klik hier voor de foto's. Ik struinde in tussentijd langs de sloot om te kijken of ik wat insecten kon vastleggen met de macro-instelling op mijn Nikon.

Het waaide flink op de Friese vlakte. Gelukkig bood de bomenrij met struikgewas nog enige beschutting.

Toen ik daar zo rondstruinde landde er een waterjuffer op mijn korte broek.

Door de macro-instelling was maar een gedeelte van de waterjuffer scherp in beeld te krijgen. Ik vind het lastig om deze waterjuffer te determineren. Op onderstaande foto is het achterlijf duidelijk in beeld gebracht.

Op deze foto zie je de ragfijne vleugeltjes.

En op de laatste foto is de kop scherp in beeld gebracht. Ik denk dat het een vuurjuffer is, hoewel de kleur van het borststuk mij weer doet twijfelen. Wie het weet, mag het zeggen.

Dinsdag 09 April 2019 om 08:36
Dit jaar bloeit de Magnolia uitzonderlijk lang en uitbundig. Vandaag neem ik jullie mee naar enkele details.





Maar ook aan deze bloemenpracht komt een einde.


De foto's zijn gemaakt met de Caonon 50D en 100 mm Canon macro-objectief .
Woensdag 03 April 2019 om 20:45
Zaterdag waste ik alle ramen van ons huis aan de buitenkant, inclusief de ramen van de glazen windschermen. Halverwege de sessie kwam onze dochter thuis. Ze bood spontaan aan om te helpen. Op één van de ramen van een windscherm zat een klein koolwitje. Terwijl onze dochter verder ging met ramen wassen leefde ik mij een tijdje uit met de Canon met macro-objectief.

Uiteraard hebben we het raam waar de vlinder tegenaan zat eerst overgeslagen. Dat raam heb ik op de computer wel gepoetst met de kloonstempel.

Na een tijdje liep het koolwitje tegen het raam op naar boven. Grappig om te zien hoe de kleur van de achtergrond en de kleur van de vlinder daarbij verandert.

Vervolgens vloog het koolwitje naar een bloemknop van de laurier.


Maandag 01 April 2019 om 21:06
Gisteren liet ik een dagpauwoog zien die afkwam op de duizenden kelkjes van de Japanse lavendelheide. Vandaag is het de beurt aan de hommels. Het zijn hele grote hommels, dat zijn de koninginnen die nu rondvliegen. Lees alles over de cyclus van de hommel op deze site.

Een dergelijke struik groeit heel langzaam zo hebben we ons laten vertellen door de kenner. Deze Japanse lavendelheide is ongeveer 2 meter hoog. Deze struik is geplant door de vorige eigenaar en is dus minstens dan 25 jaar oud.

Deze hommel heeft een mijt op z'n kontje.


Ik heb deze keer getracht de hommel al vliegend vast te leggen. Dat valt met een macro-objectief waarbij je zelf moet scherpstellen nog niet mee. Bij deze Canon 100 mm macro-objectief is het gebruik van de autofocus geen optie. De autofocus kan de snel bewegende insecten niet zo snel volgen.

Het is met veel geduld uiteindelijk wel gelukt om de vliegende hommel er scherp op te krijgen.


Zondag 31 Maart 2019 om 10:47
Gisteren was het een prachtige voorjaarsdag. De hele dag ben ik buiten bezig geweest. Alle ramen gewassen en het gras gemaaid en nog veel meer buitenklussen gedaan. Ik heb mijn werk wel heel vaak onderbroken, omdat ik weer iets zag vliegen... De camera met macro-objectief lag klaar op de werkbank. Uiteindelijk waren aan het eind van de dag wel alle klussen gedaan en had ik ook nog eens een flink aantal foto's gemaakt. Het was volop genieten.
Vandaag is de dagpauwoog aan de beurt.

We wisten het al langer, maar afgelopen week was het uitgebreid op het nieuws. Het gaat slecht met de dagvlinders. 'Tussen 1890 en 2017 is het aantal dagvlinders met minstens 84 procent achteruitgegaan; 15 soorten zijn zelfs helemaal uit Nederland verdwenen', zo staat er geschreven op de site van Nature Today.

In onze tuin staat een grote Pieris Japonica Rosalinde (Japanse lavendelheide). Deze struik werd gisteren druk bezocht door een dagpauwoog en door bijen en hommels.

We zijn nu nog meer bewust bezig om onze tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor insecten. Gisteren hebben we nog drie Japonica's erbij gekocht en geplant op een plek waar voorheen alleen gras stond.
