Home

Laatste logjes

Een nieuw weblog
Pantserjuffer met dauwdru…
Wespspin met prooi
Pareltjes ophangen
D-Day, Pointe du Hoc
Calvados in Normandië
De hommel, een kanjer in …

Laatste reacties

jane: mooie serie Jetske
jane: Prachtige foto s Jetske. …
Jan K. alias Afan…: Prachtige macro's, Jetske…
klaproos: ohhhhh die heb je mooi ge…
Hanny: Je moet fotograferen met …
m vd fotokraam: Een hele mooie en bijzond…
Henk Jonkvorst: Inderdaad een mooi uitzic…
Jan K. alias Afan…: Ik heb de afgelopen jaren…
Jan K. alias Afan…: Voor iemand die normaal h…
klaproos: wat een leuke uitspra…

Categorieën

Bloemen, planten en bomen
Dieren
Diversen
Druppels
Gezin en familie
Het weer
Insecten
Koken en eten
Landschap en natuur
Macro-opnames
Onze tuin
Portret
Steden en dorpen
Vakantie
Vogels
Vroeger

Archieven

Jul 2014
Mei 2014
Apr 2014
Mrt 2014
Feb 2014
Jan 2014
Dec 2013
Nov 2013
Okt 2013
Sep 2013
Aug 2013
Jul 2013
Jun 2013
Mei 2013
Apr 2013
Mrt 2013
Feb 2013
Jan 2013
Dec 2012
Nov 2012
Okt 2012
Sep 2012
Aug 2012
Jul 2012
Jun 2012
Mei 2012
Apr 2012
Mrt 2012
Feb 2012
Jan 2012
Dec 2011
Nov 2011
Okt 2011
Sep 2011
Aug 2011
Jul 2011
Jun 2011
Mei 2011
Apr 2011
Mrt 2011
Feb 2011
Jan 2011
Dec 2010
Nov 2010
Okt 2010
Sep 2010
Aug 2010
Jul 2010
Jun 2010
Mei 2010
Apr 2010
Mrt 2010
Feb 2010
Jan 2010
Dec 2009
Nov 2009
Okt 2009
Sep 2009
Aug 2009
Jul 2009
Jun 2009
Mei 2009
Apr 2009
Mrt 2009
Feb 2009
Jan 2009
Dec 2008
Nov 2008
Okt 2008
Sep 2008
Aug 2008

Jetske Fotografie


Klik op de foto voor meer informatie.

Mailen?

Klik hier om een mail te versturen.

Rss etc.

Powered by Pivot - 1.40.6: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Park en villa Rams Woerthe

Zaterdag 28 Juni 2014 om 17:56

Het is alweer een tijdje terug dat mijn man en ik een wandeling maakten door het park "Rams Woerthe" in Steenwijk. We komen er weinig, eigenlijk te weinig, want het is een schitterend park. Vanaf de parkeerplaats bij de supermarkt, grenzend aan het park, had mijn man gezien dat ooievaars een nest hadden gebouwd in het topje van een boom. De top van de boom was door een storm gesneuveld. Je moet op onderstaande foto even goed kijken waar de ooievaar zit.


Met de telefunctie van de Sony kon ik de ooievaar dichterbij trekken. Het was nog wel lastig fotograferen, van welke kant ik de boom ook benaderde, iedere keer zaten er takken in de weg.


Wel een hoogstandje van de ooievaars, maar geen hoogstandje in fotografisch opzicht. ;-)


Omdat we daar toch waren besloten we om maar meteen een wandeling door het hele park te maken. Je kunt aan de frisgroene blaadjes wel zien dat de serie gemaakt is in het voorjaar.


Rams Woerthe wordt omgeven door een 10 hectare groot park in Engelse landschapsstijl, naar een ontwerp van Hendrik Copijn. In het park bevindt zich een lange slingerende vijver, parallel langs de oude, tegenwoordig afgedamde, Steenwijker Aa. Er zijn circa 45 verschillende soorten bomen een heesters te zien, onder andere beuken, linden, paardenkastanjes, moerascipressen en naaldbomen. Het park wordt gekenmerkt door de langgerekte vorm. In het park een eveneens langgerekte, uit drie delen bestaande vijver met fraai gemodelleerde oevers. In de vijver liggen diverse eilandjes. De vijver wordt omzoomd door een parkbos en omgeven door een stelsel van wandelpaden met hoofdpaden en zijpaden. In het park zijn natuurlijk hoogteverschillen opgeworpen. Op deze site staan alle details van het park en de aanwezige gebouwen beschreven.


Tegen het einde van de 19e eeuw ontstond er een nieuwe stroming in de bouwkunst. Ook in de landen om ons heen was deze trend zichtbaar. In Frankrijk sprak men van: " Art Nouveau" en in Duitsland van: " Jugendstil".


Het bouwwerk Rams Woerthe is daar een voorbeeld van. Het gebouw is gereed gekomen in 1899. De ligging temidden van vroegere weiden (woerthen) nabij de oude Ramsteeg verschafte de naam voor de villa.


Op onderstaande foto staat De Theekoepel. De Theekoepel is een werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking, zie deze site. De theekoepel kwam in 2010 in het nieuws vanwege een overval.
Op de achtergrond is de toren te zien van de Grote of Sint Clemenskerk


Opdrachtgever voor de bouw van deze villa was de houthandelaar J.H. Tromp Meesters. Het ontwerp kwam van de architectencombinatie A.L. van Gendt en Zonen uit Amsterdam, vooral bekend als architect van het Concertgebouw in Amsterdam. Tromp Meesters heeft het huis slechts negen jaar bewoond. In 1908 overleed hij op 53-jarige leeftijd. Zijn weduwe wilde er niet blijven wonen en verkocht in 1917 het pand aan de gemeente Steenwijk voor de prijs van 90.000 gulden.


Rams Woerthe diende van 1919 tot 1992 als gemeentehuis. Na die periode zetelden het bestuur en alle ambtenaren in het nieuwe gemeentehuis, een 500 meter verwijderd van Rams Woerthe. Vanaf het jaar 2000 is het gemeentebestuur terug gegaan naar Rams Woerthe en is nu in dit schitterend monument gehuisvest.
De begane grond doet dienst als cultureel centrum waarvan ook de prachtig ingerichte trouwzaal deel uitmaakt. Wij zijn daar in 1986 getrouwd.

In het gebouw, waar al vanaf 2002 een Kropkamer was, is sinds 2007 het Instituut Collectie Krop (ICK) gevestigd. In enkele zalen is een tentoonstelling over werk en leven van de uit Steenwijk afkomstige kunstenaar Hildo Krop Hildo Krop (1884-1970), bekend als stadsbeeldhouwer van Amsterdam, te bezoeken.
Het oorlogsmonument, te zien aan de rechterkant op de foto, is ontworpen door Hildo Krop.


Villa en park Rams Woerthe staan vermeld op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Vanaf de parkeerplaats bij de supermarkt zijn we het park aan de achterkant binnen gegaan. We wandelden door het park naar de hoofdingang, waar ik deze foto heb genomen.


Vanaf de hoofdingang wandelden we weer het park in en volgden nu het pad aan de noord-oostzijde. Aan deze kant van het hertenkamp bleven we wat langer stilstaan om de damherten vast te leggen. Het hertenkamp is 1,5 hectare groot en bestaat al sinds de aanleg van dit park in 1898.


We troffen het tijdens onze wandeling in het park, we kregen namelijk een mooie demonstratie van twee dames: "Hoe geef je brood aan de herten"...


Het kan met de hand, maar het kan ook met de mond.


Het jongere zusje pakte het wat voorzichtiger aan.


Dit meisje was bedreven in het voeren. Ze lette ook goed op dat ook de bescheiden herten een stukje brood kregen.


En als je dan zo druk aan het voeren bent, gaat vanzelf je eigen mond ook open.


Mochten jullie op bezoek zijn in de Kop van Overijssel, een bezoekje aan het park is zeker de moeite waard en vergeet dan niet om oud brood mee te nemen.

Bewolkt en wolkjes

Maandag 23 Juni 2014 om 22:06

We hebben geweldige kinderen en genieten enorm van ons gezin, maar mijn eega en ik vinden het ook heerlijk om samen een weekendje weg te gaan. En zo zaten we samen onverwachts in een hotel aan de Loosdrechtse plassen, in een kamer met "zeezicht".


Toen we aankwamen op vrijdag was dit het weerbeeld, dreigende wolken met zo nu en dan een spat regen, maar ook een streepje blauw. We hebben genoten van het wijdse uitzicht.


Op zaterdag en zondag zag het weer er veel beter uit, de bewolking was overgegaan in vriendelijke wolkjes.


We hebben leuke en gezellige uitstapjes gemaakt.


Van tijd tot tijd moet je de bloemetjes buiten zetten en de slingers ophangen.

Burcht van Alanya

Woensdag 18 Juni 2014 om 23:34

Ik neem jullie voor de laatste keer mee naar ons verblijf in Turkije.

Vanaf ons strand hadden we uitzicht op een hoge berg met daar bovenop een burcht, de Burcht van Alanya


In ons hotel regelden we een excursie naar de burcht. Een privé taxichauffeur bracht ons naar boven en ... weer naar beneden.


We deden de excursie met z'n tweeën, mijn eega en ik. De rest van het gezelschap bleef liever beneden.


Boven werden we verwelkomd door een allemans vriendin.


Bij dit stalletje kon je lekkere dingen kopen...
We begonnen aan onze rondgang door de burcht.


Bepaalde stukken waren niet toegankelijk voor publiek, er werd volop gerestaureerd.
Er was bewaking aanwezig.


Vanaf dit plateau had je een prachtig uitzicht.
Mensen gingen tussen de torentjes staan voor een portretje. Het griezelde ons toe, één stap te ver naar achteren en ze zouden honderden meters naar beneden vallen en het niet overleven...


...kijk maar.


Een poort met daarachter een houten deur.


En op die deur ontdekte mijn eega een hagedisje.


Tijdens mijn fotosessie stapte ik regelmatig buiten de gebaande paden. Toen ik ontdekte dat slangetjes dat ook deden, leek het me beter om maar gewoon op het pad te blijven. Zoekplaatje: "Zoek het slangetje".


De jonge onderzoekers.


Het hooi werd met "de hand en vork" binnengehaald.
Bij de uitgang zat deze verkoopster van fijn gehaakte kleedjes.


Alanya is zeker een vakantiebestemming waar we nog een keer naar toe willen.

Onkruid

Zaterdag 14 Juni 2014 om 21:53

Tijdens het warme pinksterweekend waren mijn eega en ik aan het kamperen. We bezochten leuke plaatsen zoals Zeewolde en Harderwijk. Verder hebben we voornamlijk gelezen en niets gedaan. Ondanks dat ik alle fotoapparatuur bij me had, heb ik niet één foto gemaakt.
Vandaag was het prachtig weer om in de tuin te werken. We hebben geen geciviliseerde tuin, in onze tuin mogen bloemen en (on)kruiden zich uitzaaien. Als het mij te gortig wordt dan stort ik me een dag vol overgave op de tuin.


Met blote armen en benen maar wel met handschoenen aan trek ik meedogenloos aan het ongewenste groen. Door stekels en brandnetels kom ik niet helemaal ongehavend uit de strijd, maar dat bemerk ik pas achteraf.
Verdwenen figuurtjes komen plotseling weer tevoorschijn.


De vogels kunnen hun drinkbakje weer vinden. Deze drinkbak komt uit een oude koeienstal en kreeg ik vorig jaar cadeau van
lieve mensen.


De libel heeft weer ruimte om zijn vleugels uit te slaan.


Ook de lelie kwam tevoorschijn. De oranje lelie mag zeker na gisteravond weer gezien worden. Het leliehaantje had de lelie wel ontdekt tussen al het onkruid. Ik heb nog even gezocht naar het leliehaantje maar niet gevonden.


Vele kruiwagens vol gingen naar de kippen.


De kippen vinden het heerlijk om erin te scharrelen. Zij eten het groen en na een paar weken liggen er alleen nog wat takken.


En tijdens het harde werken hang ik regelmatig onder de buitenkraan, voor het eten gun ik me echter geen tijd. In de namiddag was de klus geklaard. Na een verkwikkende douche en een tekencontrole nestelde ik mij in het zonnetje onder de veranda. Mijn eega schotelde mij een heerlijke (verlate) lunch voor.


Tijdens de afgelopen dagen bemerkte ik dat Feedly uit de lucht was en ben ik niet bij jullie langs geweest. Net zag ik dat Feedly weer functioneert en kan ik weer op een handige manier bij jullie reageren.

Op de markt in Alanya

Vrijdag 06 Juni 2014 om 00:25

Op het ogenblik kom ik bijna niet toe aan bloggen. Tijdens de mooie dagen was ik veel buiten, daarnaast had ik een aantal gezellige uitjes met verschillende vrienden en tenslotte maakte ik lange werkdagen waarna ik 's avonds geen: "Pap" meer kon zeggen.
De pimpelmezen in mijn vorig logje zijn al lang uitgevlogen en werd het dus wel tijd om een nieuw logje te plaatsen.

Ik neem jullie nog een keer mee naar het zonnige Turkije. Eén van de mooiste fotomomenten die ik daar had was een rondgang over de markt in Alanya. Er was daar een overdaad aan fruit, groentes, noten, verse kruiden en kazen. In dergelijke zonnige landen smaakt het allemaal ook veel lekkerder dan in ons kikkerlandje. Wandel maar met me mee over de markt.


We sloten onze rondgang over de markt af met een glaasje vers geperst sinaasappelsap.